Kirkon Ulkomaanavun avustuskuormat pääsivät Gazaan

Kirkon Ulkomaanavun lisäravintoa, lääkintätarvikkeita, lääkkeitä ja huopia sisältäneet kolme avustusrekkaa pääsivät tiistaina Gazaan helpottamaan siviilien yhä syvenevää ahdinkoa. Apu tullaan kohdistamaan erityisesti pikkulapsille sekä heidän äideilleen.

Kaksi avustuskuormaa sisältää 320 000 energiaruoka-annosta sekä 23 000 litraa maitovalmistetta. Avustuksilla perustetaan terapeuttisia ruokintakeskuksia aliravituille lapsille. Kirkkojen yhteisen katastrofiavun ACTin edustajien raportin mukaan alueella on 80 000 alle kouluikäistä lasta lisäravinnon tarpeessa, mutta vain joka neljäs heistä on saanut sitä sodan aikana.

Yksi rekka sisältää avustustarvikkeita Al Ahli Arab -sairaalaa ja klinikoita varten. Kuormassa on sairaalatarvikkeita, lääkkeitä ja huopia sekä ikkunapleksejä. Sairaalan henkilökunta on työskennellyt kellon ympäri ja asuu sairaalassa. Sairaalan ikkunat ovat rikkoutuneet pommituksissa ja potilaat palelevat kylmässä.

Avustuskuormat kuljetettiin Gazaan Israelin Kerem Shalomin tarkastuspisteen kautta. Tarkastuspisteellä kuormat purettiin ja tarkastettiin pakkaus pakkaukselta ennen kuin ne saivat luvan rajan ylittämiseen ja siirrettiin toisiin kuorma-autoihin.

Vaikka avustuskuormat onkin saatu perille Gazaan, ruuan jakelu asukkaille tulee olemaan vaarallista ja hankalaa. Ruuanjakelu tullaan järjestämään yhdessä YK-järjestöjen kanssa.

Myös psykososiaalisen tuen tarve on valtava.

”Parasta terapiaa lapsille on paluu normaaliin arkeen”, Kirkkojen yhteisen katastrofiavun ACTin Israelin ja palestiinalaisalueiden edustaja Liv Steinmoeggen toteaa. ACT lähettää myös sosiaalityöntekijöitä ja muita asiantuntijoita järjestämään Gazan asukkaille toimintaa naisten ryhmistä jalkapallopeleihin.

Lisätietoja:
Humanitaarisen avun päällikkö Jouni Hemberg, p. 050-325 9579
Humanitaarisen avun suunnittelija Minna Peltola, p. 040 7395612