Kirkon Ulkomaanavun asiantuntija Serbiasta: Serbian kautta Kroatiaan tuhansia pakolaisia päivässä

Keltaiseen huomioliiviin pukeutuneen vapaaehtoisen avustamina pakolaiset lähestyvät Kroatian rajaa lähellä Berkasovon kylää Serbiassa. (Kuva: Paul Jeffrey / ACT-allianssi)

Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun asiantuntija Sonja Hemberg vierailee parhaillaan Serbiassa. Hän tukee Ulkomaanavun paikallisen kumppanin työtä Serbian ja Kroatian rajalla, jossa pakolaistilanne on edelleen vaikea.

Serbiaan tulee YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n viimeisimmän tiedon mukaan 6000 – 7000 pakolaista päivässä. Serbia on läpikulkumaa, josta jatketaan syvemmälle Eurooppaan.

Lauantaina Hemberg käy Serbian ja Kroatian välisellä rajalla, missä on käynnissä kirkollisten järjestöjen yhteinen avustusoperaatio. Siihen on saatu rahaa myös suomalaisilta lahjoittajilta.

”Ihmisille jaetaan hätäaputarvikkeita, kuten talvivaatteita, sadetakkeja, lämpimiä sukkia, huopia ja ruokaa. Lisäksi on rakennettu vessoja ja suihkuja. Bulgarian puolelta Serbiaan tulleet ovat kävelleet tänne Turkista saakka, joten erityisesti he ovat hyvin väsyneitä ja mutaisissa vaatteissa”, Hemberg kertoo.

UNHCR:n mukaan Makedoniasta tulee Serbiaan 5000 – 6500 ihmistä ja Bulgariasta 300 – 500 päivittäin. Määrä on kasvanut alkusyksyyn verrattuna.

”Aiemmin täällä Belgradissa ihmiset nukkuivat kaupungin puistoissa, mutta nyt sään kylmennyttyä he eivät sitä enää tee, vaan pyrkivät mahdollisimman nopeasti rajoilta eteenpäin. Kroatian rajalla odottaa päivittäin 3000 – 3500 ihmistä. Yöt ovat täällä tällä hetkellä noin viisiasteisia”, Hemberg sanoo.

Hembergin mukaan pakolaisten reitti on nyt muuttunut. Unkarin suljettua rajansa ihmiset tulevat Eurooppaan joko Kreikan ja Makedonian tai Turkin ja Bulgarian läpi Serbiaan. Siitä he jatkavat Kroatian läpi Sloveniaan ja eteenpäin. Tilanne muuttuu päivästä toiseen riippuen siitä, miten maat reagoivat. Viime viikonloppu Serbian ja Kroatian rajalla oli kaoottinen, kun Kroatia oli hetkellisesti sulkenut rajansa.

Kirkon Ulkomaanapu auttaa Euroopan pakolaisia kolmen sisarjärjestön kautta: Unkarissa Hungarian Interchurch Aidin, Serbiassa Philanthropyn ja Kreikassa International Orthodox Christian Charities -järjestön kanssa.

Lisätietoja:
humanitaarisen avun asiantuntija Sonja Hemberg, p. +358 40 660 4730
tiedottaja Ulla Kärki, p. +358 50 576 7948