Kirkon Ulkomaanavun amerikkalaiset sisarjärjestöt avustavat Katrina-myrskyn uhreja

Kirkkojen kansainvälisen katastrofiavun ACTin amerikkalaiset jäsenet – muun muassa Church World Service, Lutheran World Relief, Amerikan evankelis-luterilaisen kirkon ELCA:n katastrofiapu sekä Ortodoksikirkon katastrofiapu IOCC – toimittavat kriisialueille vettä, ruokaa, huopia, hygieniapakkauksia ja taloustavaroita.

Erityisesti pyritään auttamaan vammaisia, sairaita ja vähäosaisia. Arviointiryhmät kiertävät tuhoalueilla pakolaisten keskuudessa kartoittamassa avun tarvetta.

Yhteistyötä on tehty myös paikallisten seurakuntien kanssa, jotka ovat antaneet tiloja väliaikaiseen majoitukseen. Myös yksityiset perheet ovat ottaneet vastaan kodittomia. Hätäapua koordinoidaan yhdessä osavaltioiden ja liittovaltion viranomaisten kanssa.

Kirkolliset avustusjärjestöt osallistuvat myös raivaustyöhön ja ovat järjestäneet paikalle kriisiapuryhmiä auttamaan katastrofin uhreja. ACTin jäsenjärjestöt ovat vuosien ajan kouluttaneet hätäavun työntekijöitä. Myös Kirkon Ulkomaanapu on tukenut katastrofivalmiuden kehittämistä eri maissa.

Katrina-hirmumyrsky on aiheuttanut Yhdysvalloissa yhden maan historian pahimman
luonnonkatastrofin. Kuolonuhreja pelätään olevan tuhansia, ja valtava määrä ihmisiä on jäänyt kodittomiksi. Tuhoalueiden palvelut ja huolto eivät toimi. Myös sähkö- ja puhelinyhteydet ovat poikki. Viranomaiset pyrkivät kuljettamaan ihmisiä pois tuhoalueilta.

Yhdysvaltain kirkolliset avustusjärjestöt eivät ole pyytäneet kansainvälistä apua. Ne saavat runsaasti taloudellista tukea omasta maastaan. Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen on välittänyt amerikkalaisille sisarjärjestöille osanottonsa Yhdysvaltoja kohdanneen katastrofin johdosta.

Lisätietoja Kirkon Ulkomaanavussa antaa:
Tiedottaja Riitta Saarinen, puh. 1802 459 tai 044-5566 829
Humanitaarisen avun päällikkö Helena Manninen-Visuri, puh. 1802 386 tai 040-766 3542