Kirkon Ulkomaanavulta talviapua Tshetseniaan

"Kunnollisia talvivaatteita tarvitaan kipeästi, koska Kaukasuksella on kylmät talvet ja asuinolot usein puutteelliset. Haluamme myös varmistaa, että lapset tarkenevat käydä talvella koulua", kertoo ohjelmasta vastaava Kirkon Ulkomaanavun työntekijä Mari Paajanen, joka on vieraillut Kaukasuksella useaan otteeseen.

Ohjelmassa on jaettu 6-14-vuotiaille lapsille talvivaatteita ja kenkiä. Vaatteita on saanut kaikkiaan 3500 vähävaraisen perheen lasta. Kirkon Ulkomaanapu on jakanut perheille myös saippuaa, pesuaineita ja hammastahnaa. Lisäksi perheille on jaettu kotitaloustarvikkeita sekä ylläpidetty soppakeittiöitä.

"Groznyin soppakeittiöllä käy syömässä 500 ihmistä päivittäin lämpimän aterian. Ruoka-annoksen on laskettu täyttävän päivittäiset vitamiini- ja hivenainetarpeet. Asiakkaat on valittu sosiaalisin perustein", kertoo Mari Paajanen.

Tshetshenian sota on aiheuttanut paljon tuhoa, ja monet yhteiskunnan palvelut ovat romahtaneet. Olosuhteet ovat erittäin vaikeat sekä palanneilla evakoilla että koko väestöllä. Monet perheet asuvat rikki ammutuissa taloissa, ja ihmisiltä puuttuvat toimeentulon mahdollisuudet. Virallisten lukujen mukaan jopa 70 prosenttia työikäisistä on työttömiä.

Kirkon Ulkomaanavun suunnitelmissa on jatkaa avustustyötä Tshetsheniassa ja tukea erityisesti vastasynnyttäneiden äitien ja vauvojen lisäruokintaa. Huonon ravitsemustilanteen vuoksi vastasynnyttäneillä naisilla ei riitä maitoa imettämiseen, minkä seurauksena lasten kehitys kärsii.

Tarkoitus on tukea myös Groznyissa sijaitsevan vammaisten lasten päiväkodin toimintaa. Tällä hetkellä erityispäiväkoti ei kykene tarjoamaan paikkoja kaikille kuntouttamista tarvitseville eikä sillä ole riittävästi toimintatiloja, huonekaluja ja kuntoutusvälineitä. Kirkon Ulkomaanapu on tukenut erityispäiväkodin lasten ruokailua.

Kirkon Ulkomaanapu on toteuttanut avustusohjelmaa yhdessä Unkarin kirkkojen ulkomaanavun ja pitkäaikaisten paikallisten työntekijöiden kanssa. Ohjelmaan käytetään ECHOn ja omien keräysvarojen lisäksi Suomen ulkoministeriön myöntämää tukea.

Lisätietoja Kirkon Ulkomaanavussa antavat:
Tiedottaja Riitta Saarinen, puh. (09) 1802 459 tai 044-5566 829
Humanitaarisen avun suunnittelija Mari Paajanen, puh. (09) 1802 444