Kirkon Ulkomaanavulta hätäapua Kongon levottomuuksista kärsiville

image

Kapinallisten ja Kongon valtion armeijan yhteenotot Itä-Kongossa ovat lisänneet humanitaarisen avun tarvetta alueella. Kirkon Ulkomaanapu jakaa maan sisäisille pakolaisille ruoka-apua ja perustarvikkeita. Lisäksi Ulkomaanapu tehostaa avun perillemenoa Kongossa lähettämällä kaksi hätäavun asiantuntijaa maahan.

Itä-Kongon keskukseen, Goman miljoonakaupunkiin on saapunut 140 000 ihmistä, jotka ovat paenneet väkivaltaisuuksia. Puolet maan sisäisistä pakolaisista on saapunut taistelujen alle jääneestä evakkoleiristä. Nyt he etsiytyvät uusiin leireihin. Osa pyrkii jo takaisin kotikyliinsä.

”Maan sisäiset pakolaiset ovat tällä hetkellä täysin riippuvaisia ulkopuolisesta avusta. Ihmiset ovat menettäneet omaisuutensa. Ne, jotka pystyvät palaamaan koteihinsa tarvitsevat vettä, ruokaa ja suojaa. Ihmiset tulevat tarvitsemaan apua myös elinkeinotoimintaan, kuten maanviljelyn uudelleen aloittamiseen”, Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun koordinaattori Risto Ihalainen kertoo.

Kirkon Ulkomaanavun hätäavun tiimi saapuu Kongoon perjantaina.

Kirkon Ulkomaanapu toimii Kongossa osana kirkkojen kansainvälistä avustusverkostoa ACT-allianssia. Ulkomaanapu jakaa pakolaisille perustarvikepakkauksia. Niissä on muun muassa kattiloita, ruokailuvälineitä ja huopia. Lisäksi koteihinsa palaaville ihmisille annetaan ruoka-apua sekä järjestetään paluukuljetuksia Gomasta alueille, joissa tilanne on jo rauhoittunut.

”Tilanne Pohjois-Kivussa oli vaikea jo ennen uusien väkivaltaisuuksien syttymistä. Alueella toimii useita pieniä kapinallisryhmittymiä. Pääsemme kartoittamaan tilannetta paremmin, kun humanitaarinen pääsy kaupunkia ympäröiville alueille onnistuu. Odotettavissa on Itä-Kongon pahin kriisi vuoden 2009 jälkeen”, Ihalainen toteaa.

Kirkon Ulkomaanavulla on ollut kehitysyhteistyö- ja humanitaarisen avun hankkeita Kongon demokraattisessa tasavallassa jo useita vuosia. Ulkomaanavun Keski-Afrikan aluetoimisto on Gomassa. Siellä työskentelee kaksi suomalaista hanketyöntekijää. Paikallisia työntekijöitä on viisi. Taisteluiden aikana Kirkon Ulkomaanavun paikalliset työntekijät ovat jatkaneet avun tarpeen kartoittamista ja avustustoimien valmistelua.

Kirkon Ulkomaanapu sai lokakuussa ulkoministeriöltä 500 000 euroa humanitaarisen apuun Kongon demokraattisessa tasavallassa. Maassa oli jo ennen uusien taisteluiden alkamista pitkään jatkuneen vakavan konfliktin seurauksena yli 700 000 maan sisäistä pakolaista. Kapinallisia sekä armeijaa on syytetty vakavista ihmisoikeusrikkomuksista, kuten raiskauksista. Maassa olevat YK-joukot eivät ole kyenneet estämään väkivaltaisuuksia.

Lahjoita: Kongon väkivaltaisuuksien uhrit tarvitsevat apuasi

Lisätietoja:
Humanitaarisen avun koordinaattori Risto Ihalainen Kongossa, puh: +243 824 27 7098 tai +358 40 167 6054
Kansainvälisen työn johtaja Jouni Hemberg, puh: 050 325 9579
Tiedottaja Eeva Suhonen, puh: 0400 103 286 (lehdistökuvat)

Tilaa uutiskirje