Kirkon Ulkomaanavulta avustustyöntekijöitä ja lisää tukea Pakistaniin

Ulkoasiainministeriö on myöntänyt Kirkon Ulkomaanavulle 200 000 euroa lisätukea Pakistanin hätäapuun. Ulkomaanapu käyttää lisätuen henkilöapuun ja terveydenhuoltoon Pakistanin tulva-alueilla.
 
Kirkon Ulkomaanapu lähettää Pakistaniin kaksi työntekijää, sairaanhoitaja, psykoterapeutti ja terveydenhuollon maisteri Mikko Häkkisen ja humanitaarisen avun koordinaattori Kaisa-Leena Juvosen.
 
Mikko Häkkisen tehtävänä on osallistua terveydenhuollon neuvonantajana terveyspalveluiden suunnitteluun katastrofialueella yhteistyössä Ulkomaanavun paikallisen kumppanijärjestön kanssa.
 
”Tarttuvien tautien riski tulva-alueella on vakava. Sairauksia voidaan ehkäistä ohjauksella ja neuvonnalla. Pyrin omalla työlläni vaikuttamaan siihen, että mahdollisimman monet ihmiset saisivat tietoa”, Häkkinen toteaa.

Häkkisen toinen vastuualue liittyy perusterveydenhuollon turvaamiseen. Tulva-alueen sairaalat ovat tuhoutuneet. Liikkuvilla klinikoilla voidaan tarjota perustason terveydenhuoltoa, kuten katastrofitilanteessa varmasti esiintyvien ripulitapausten oikeanlaista nesteytystä.

Kaisa-Leena Juvosen päätehtävänä on yhteydenpito avustusohjelman rahoittajiin, mm. raportointi ja mahdollisten lisäanomusten laatiminen.
 
”Katastrofin mittasuhteet ovat vasta vähitellen paljastumassa. Uusiakin tuhoja on vielä odotettavissa, koska tulva on vielä pahenemassa joissakin osissa Pakistania. Lisätukea tullaan tarvitsemaan”, Juvonen korostaa.
 
Heinäkuun lopulla alkaneet poikkeuksellisen voimakkaat monsuunisateet ovat nostattaneet tulvavedet huippukorkeuksiin Indus-joen varrella. Vakavia tuhoja on useiden maakuntien alueella. Tulvat vaikeuttavat jopa 20 miljoonan ihmisen päivittäistä elämää, ja ainakin 6 miljoonaa ihmistä on YK:n mukaan jo nyt ruoka-avun tarpeessa. Määrä voi vielä kasvaa, ja nälänhätä uhkaa, jos syksyn kylvökausi estyy tulvaveden takia.
 
Kirkon Ulkomaanapu toimittaa paikallisten kumppaniensa kanssa hätäapualueelle myös ruokaa, kotitalouksien perustarvikkeita, telttoja ja pressuja.
 
Lisätietoja:
humanitaarisen avun koordinaattori Merja Luukkanen, puh. 0400 583 386
tiedottaja Ulla Hottinen, puh. 050 576 7948