Kirkon Ulkomaanavulta apua unohdettujen katastrofien uhreille

Apu sisältää ruoka-apua sekä siementen ja työkalujen jakoa. Lasten koulunkäyntiä tuetaan korjaamalla ja kalustamalla kouluja sekä jakamalla koulutarvikkeita.

– Kirkon Ulkomaanapu on osaltaan halunnut huolehtia Afrikasta ja unohdetuista kriiseistä, koska Suomen valtio on joutunut Aasian katastrofin takia ohjaamaan omaa apuaan pois niiltä, toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen toteaa. Ylimääräinen tuki rahoitetaan ylijäämäisellä tilinpäätöksellä ja säästyneillä hallintokuluilla.

Sekä Kongon demokraattisen tasavallan että Pohjois-Ugandan väestö ovat kärsineet pitkäaikaisista väkivaltaisuuksista. Miljoonat ihmiset ovat joutuneet evakkoon ja elävät erittäin vaikeissa olosuhteissa leireillä tai naapurikylissä. Molempien alueiden tilannetta on kuvattu yhdeksi pahimmaksi tämän hetkiseksi humanitaariseksi kriisiksi.

Kongon demokraattisessa tasavallassa noin kolme miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan maan sisäisiä levottomuuksia parin viime vuoden aikana. Evakoista valta-osa, noin kaksi miljoonaa, elää maan koillisosissa Pohjois-Kivun ja Orientalin maakunnissa. Lapsista jopa kolmannes on aliravittuja ja vain 40 prosenttia pystyy käymään koulua. Tilannetta pahentavat alueen väkivaltaisuudet.

Kirkon Ulkomaanapu yhteistyökumppaneineen jakaa alueella evakkoperheille ja heitä majoittaville perheille siemeniä ja työkaluja maanviljelyä varten. Ohjelmalla jaetaan myös koulutarvikkeita 4000 koululaiselle ja korjataan koulurakennuksia ja hankitaan niihin kalusteita.

Pohjois-Uganda on kärsinyt jo lähes 20 vuoden ajan LRA (Lord's Resistance Army)-kapinallisliikkeen väkivallasta. Arviolta 1,4 miljoonaa ihmistä on joutunut evakkoon ja noin 20 000 lasta on tänä aikana kaapattu LRA:n joukkoihin. Pohjois-Ugandassa malaria koskettaa tavalla tai toisella lähes 80 prosenttia alle 5-vuotiaista lapsista ja äitiyskuolleisuus on kaksinkertainen muuhun maahan verrattuna.

Kirkon Ulkomaanavun ohjelman tavoitteena on varmistaa evakoille ruoan ja puhtaan veden saanti. Alueella korjataan 50 porakaivoa ja rakennetaan 30 uutta. Evakkokyliin rakennetaan sadeveden keräyslaitteita sekä käymälöitä. Lisäksi evakkoperheille jaetaan kyntöhärkiä ja auroja, kuokkia ja kirveitä sekä kasvintaimia. Lisäksi 5000 oppilaalle jaetaan koulutarvikkeita.

Lisätietoja:

Apulaistoiminnanjohtaja Leo Siliämaa, p. (09) 1802 396
Tiedottaja Maija Sankari, p. (09) 1802 295