Kirkon Ulkomaanavulta apua Norsunluurannikon pakolaisille Liberiaan

image

Kirkon Ulkomaanapu on myöntänyt 50 000 euroa hätäapuna Norsunluurannikolta levottomuuksia Liberiaan paenneiden ihmisten auttamiseksi. Ulkomaanapu lähettää alueelle välittömästi kaksi humanitaarisen avun työntekijää kartoittamaan avustustarvetta ja koordinoimaan apua maatoimistonsa tueksi.

Pelko uudesta sisällissodasta Norsunluurannikolla on saanut ihmiset hakeutumaan pakolaisina rajan yli naapurimaahan Liberiaan. Norsunluurannikolla marraskuussa käydyt vaalit ovat laukaisseet väkivaltaisuuksia ja tuhansia ihmisiä on paennut maasta vaalien jälkeen. Arviolta 19 000 ihmistä on jo paennut maasta, määrä kasvaa koko ajan levottomuuksien ja väkivaltaisuuksien lisääntyessä.

"Pelkästään maanantaina Norsunluurannikolta pakeni noin 1 000 ihmistä Liberian puolelle. Pakolaiset ovat joutuneet kävelemään päiviä ilman ruokaa ja puhdasta vettä. Kylissä on suuri tarve teiden kunnostukselle, jota ilman apu ei pääse perille", kommentoi maiden raja-alueelta tiistaina palannut Ulkomaanavun Liberian maatoimiston maaedustaja Päivi Muma .

YK:n pakolaisjärjestö on jakanut pakolaisille huopia ja makuualustoja, ja ihmiset ovat yöpyneet alueen kylissä ilman suojaa.  Alueella esiintyy malariaa ja keltakuumetta. Liberian terveysviranomaiset ovat rokottaneet saapuvia pakolaisia poliota, tuhkarokkoa ja keltakuumetta vastaan.

Ulkomaanapu keskittää avun kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien ihmisten perustarpeista huolehtimiseen. Paikallisia, pakolaisia vastaanottavia kyliä tuetaan ja avustustyötä tehdään yhteistyössä paikallisten kanssa. Noin 60 prosenttia pakolaisista on lapsia, apu kohdistetaan erityisesti lasten hyvinvointiin. Lisäksi Ulkomaanapu lähettää Liberiaan maatoimistonsa tueksi välittömästi kahden hengen tiimin arvioimaan avustustarvetta ja suunnittelemaan ensi vaiheen avustustoimia. Ulkomaanapu valmistautuu myös lähettämään alueelle lisää humanitaarisen avun työntekijöitä.

Kirkon Ulkomaanapu on tehnyt maassa humanitaarista ja kehitysyhteistyötä vuodesta 1992 lähtien. Ulkomaanapu johtaa kirkollisten avustusjärjestöjen verkoston ACT-allianssin (ACT Alliance) avustustoimia Liberiassa liittyen Norsunluurannikon pakolaisiin.

Kirkon Ulkomaanavun katastrofityötä voit tukea lahjoittamalla, Sampo Pankki 800018-223340. Viite 9865.

Lisätietoja:

Maritta Niskanen-Tamiru, kansainvälisen työn apulaisjohtaja, puh. 050 390 4299

Päivi Muma, Liberian maaedustaja maatoimistossa, puh. +231 614 0571, aikaero Liberiaan on -2 tuntia.

Kuvat ja haastattelupyynnöt:

Lotta Numminen, viestintäassistentti, puh. 0400 103 286