Kirkon Ulkomaanavulta apua Bangladeshiin

KUA:n paikalliset yhteistyökumppanit Bangladeshissa ovat aloittaneet viikonloppuna välittöminä hätäaputoimina riisin, linssien, suolan ja öljyn toimituksen katastrofialueen ihmisille ja lisäksi ripuliin sairastuneille erityisesti lapsille ja vanhuksille suola-sokeriliuosta.

Tilanteen kartoitus on haasteellista tietoliikenne- ja muiden kommunikaatioyhteyksien ollessa poikki hirmumyrskyn seurauksena. Tarkempi tieto avuntarpeesta saadaan parin päivän sisällä kenttätiimin kartoitettua tilanteen tuhoalueilla, mutta välitöntä hätäapua toimitetaan ainakin 7000 perheelle (35 000 ihmiselle) ensimmäisen viikon aikana.  Apu kanavoidaan Kirkkojen kansainvälisen katastrofiavun (ACT) kautta kaikkein vaikeimmassa tilanteessa oleville perheille.

"Bangladesh, yksi maapallon köyhimmistä ja tiheimmin asutuista maista ei ollut selviytynyt edellisestäkään katastrofista, kesällisistä tulvatuhoista, kun Sidriksi nimetty hirmumysky pyyhkäisi yli 240 km tuntivauhdilla maan eteläisten osien läpi. Myrsky vaati tuhansien ihmisten hengen, tuhosi paikoitellen jopa 95 prosenttia tulevasta riisisadosta ja jätti satoja tuhansia perheitä kodittomiksi. Koulut ovat tuhoutuneet ja tiet ovat poikki myrskyalueelle", kertoo Kirkon Ulkomaanavun Aasian humanitaarisen avun suunnittelija Maritta Niskanen-Tamiru.

"Kuolonuhrien lukumäärän pelätään vielä nousevan, kunhan saadaan yhteys syrjäisimmillekin tuhoalueille. Samoin tarkentuu lähipäivinä ulkopuolisen avun tarpeessa olevien ihmisten määrä. Tällä hetkellä noin 1.5 miljoonaa ihmistä tarvitsee väliaikaista suojaa. Bangladeshin hallitus on toivottanut tervetulleeksi kansainvälisen avun ja monet avustusjärjestöt ovat toimittaneet ripeästi ruokaa, vettä ja lääkkeitä hädässä oleville ihmisille. Kuitenkin on alueita, joille apu ei ole vielä ehtinyt perille eivätkä ihmiset ole saaneet ruokaa tai puhdasta vettä sitten viime torstain. Haavoittuvimmassa asemassa ovat lapset ja sairaat", Niskanen-Tamiru kertoo.

KUA tukee valmistautumista katastrofeihin

Välittömän hätäavun lisäksi ruoka-apua tarvitaan useiksi kuukausiksi eteenpäin. Mahdollisimman pian aloitetaan myös asumusten korjaamiset tai uusien rakentamiset. Tuhoalueen ihmiset tarvitsevat myös tukea toimeentuloon.

Katastrofista toipumisen jälkeen vahvistetaan myös paikallisten ihmisten valmistautumista tuleviin katastrofeihin. Suurin osa bangladeshilaisia asuu tulva- ja hirmumyrskyriskialueella. Ulkopuolista tukea tarvitaan vielä pitkään, vaikka maassa on panostettu viime vuosina evakuointisuunnitelmiin ja evakuointisuojien rakentamiseen katastrofiriskialueilla.

KUA on myöntänyt jo aikaisemmin tänä vuonna yhteensä 100 000 euroa Bangladeshin tulvien aiheuttamien tuhojen korjaamiseen maan pohjois- ja keskiosiin ja 150 000 euroa muualle Etelä-Aasian tulva-alueille, Nepaliin, Intiaan ja Pakistaniin. Apu on samoin kanavoitu Kirkkojen kansainvälisen katastroffiavun kautta hätäapuun, katastrofista selviytymiseen sekä katastrofivalmiuteen.

Bangladeshin tuhoalueen ihmisiä voi tukea tekemällä lahjoituksen Kirkon Ulkomaanavun tilille: Nordea 157230-500504, Sampo 800018-223340, Helsingin OP 572302-121551 ja Aktia 405512-210437, merkintä Bangladeshin hirmumyrsky.

Lisätietoja: humanitaarisen avun suunnittelija Maritta Niskanen-Tamiru, p. (09) 180 2407, 050 390 4299, tiedottaja Ulla Hottinen, p. (09) 180 2469, 050 350 1099