Kirkon Ulkomaanavulta 500 000 euroa humanitaarista apua Mosambikin koulusektorille

KUA on myöntänyt 500 000 euroa Mosambikin Idai-katastrofista kärsineiden alueiden koulusektorin kehittämiseen.
Tuhoalueelle toimitetaan mm. koulutelttoja ja koulutarvikkeita. Kuva: Natalia Jidovanu

Kirkon Ulkomaanapu on myöntänyt lisää humanitaarista apua Mosambikin koulusektorille. 500 000 euroa käytetään lähikuukausien ajan koulujen korjaukseen ja uudelleen rakentamiseen hirmumyrsky Idain tuhoalueilla Beiran ympäristössä. Summa koostuu yksityishenkilöiden ja seurakuntien lahjoituksista.

KUA toimittaa tuhoalueelle 30 väliaikaista koulutelttaa, joissa noin 70 oppilasta kerrallaan voi käydä koulua kolmessa vuorossa. Tällä tavalla noin 6 000 lasta ja nuorta voi aloittaa koulunkäynnin.

Tuhoalueen kouluihin hankitaan myös koulutarvikkeita, kuten vihkoja ja kyniä, liitutauluja sekä mattoja, joilla lapset voivat istua telttaluokissa. Lisäksi kouluille rakennetaan vessoja. Opettajia koulutetaan lasten ja perheiden tukemisessa katastrofin jälkeen.

Koulua on yritetty käydä, siellä missä on pystytty, myös hirmumyrskyn jälkeen. Alueen viranomaiset ovat myös kehottaneet opettajia pitämään koulua viikonloppuisin ja lyhentämään lomia muutamilla päivillä, etteivät tuhoalueen oppilaat jäisi pahasti jälkeen.

Koulua käydään eteläisellä pallonpuoliskolla sijaitsevassa Mosambikissa helmikuusta marraskuuhun ja välillä pidetään pienempiä lomia.

KUA lähettää Mosambikiin myös kaksi avustustyöntekijää: tiiminvetäjän ja koulutusasiantuntijan. He työskentelevät koulujen jälleenrakennuksen tukemisessa yhdessä ADPP:n, koulutusalalla toimivan paikallisen KUA:n yhteistyöjärjestön kanssa.

Jo aiemmin keväällä, heti Idai-myrskyn iskettyä, KUA ohjasi katastrofirahastostaan 50 000 euroa Mosambikin hirmumyrskyn uhreille. KUA on yhdessä sen paikallisen yhteistyökumppanin kanssa jakanut ruokapaketteja ja hygieniatarvikkeita noin 5000 perheelle.

Lisätietoja:  Eija Alajarva, humanitaarisen avun päällikkö, eija.alajarva[at]kua.fi, p. 040 582 1183