Kirkon Ulkomaanavulta 50 000 euroa Sri Lankaan

Kirkon Ulkomaanapu on myöntänyt katastrofirahastostaan 50 000 euroa Sri Lankaan. Humanitaarinen tilanne maan pohjoisosassa on heikentynyt viime kuukausina taistelujen vuoksi. Arviolta yli 150 000 ihmistä on loukussa taistelualueilla ja siviiliuhrien määrä on noussut. Eniten konfliktista kärsivät naiset ja lapset.

”Taisteluja paenneet ovat menettäneet kotinsa ja omaisuutensa sekä toimeentulonsa, monet myös perheensä. He ovat traumatisoituneita sekä fyysisesti että psyykkisesti ja tarvitsevat kiireellistä hätäapua, kuten puhdasta vettä, ruokaa, lääkkeitä, suojia ja psykososiaalista tukea”, kertoo Sri Lankasta hiljattain palannut Ulkomaanavun humanitaarisen avun suunnittelija Anu Riikonen.

”Olot leireillä ovat hyvin alkeelliset ja ahtaat. Lisäksi leireissä asuvien ihmisten liikkumista on rajoitettu. Heidän ainoa toivonsa on avustusjärjestöjen tuki, jota maan hallitus tällä hetkellä sallii vain rajoitetusti”, Riikonen jatkaa.

Koulutus tärkeää katastrofien keskellä

Unicefin mukaan konfliktin uhrien joukossa on satoja lapsia. Tähän mennessä noin 40 000 siviiliä on onnistunut pakenemaan taisteluiden tieltä, mutta tuhannet ovat jatkuvassa hengenvaarassa. 

Leireillä ihmisillä ei ole mitään tekemistä, vaan he joutuvat elämään epätietoisuudessa ja odottaman toimettomina mitä tuleman pitää. Lasten olisi saatava jatkaa koulunkäyntiä mahdollisimman pian. Hätäkoulujen ohella tarvitaan myös koulutarvikkeita ja -pukuja. Kokemukset osoittavat, että koulunkäynti katastrofin keskellä luo lapsille jatkuvuuden ja turvallisuuden tunnetta, mikä nopeuttaa lasten toipumista katastrofien jälkeen.

Kirkon Ulkomaanapu on tukenut Sri Lankassa tsunamin ja konfliktin takia kotinsa menettäneitä perheitä vuodesta 2005 saakka. Katastrofirahastosta nyt myönnetyillä varoilla hankitaan pakolaisille ensisijaisesti ruokaa, lääkkeitä ja terveyspalveluja, suojia, puhdasta vettä sekä käymälöitä. Lasten opiskelun jatkuminen turvataan rakentamalla väliaikaisia kouluja ja antamalla koulumateriaaleja. Avun tarve tulee jatkumaan pitkään.

Sri Lankan sisäisiä pakolaisia voi auttaa lahjoittamalla Ulkomaanavun katastrofirahastoon, SAMPO 800018-223340, "Sri Lanka".

Lisätietoja:
Humanitaarisen avun yksikön päällikkö Jouni Hemberg, puh. 050 325 9579