Kirkon Ulkomaanavulta 50 000 euroa Kirgisian evakoille

Kirgisian etniset ja poliittiset levottomuudet ovat puhjenneet väkivaltaisiksi ja pakottaneet ainakin 200 000 ihmistä evakkoon ja 75 000 pakolaisiksi naapurimaahan Uzbekistaniin. Kuolonuhreja on eri arvioiden mukaan ainakin tuhat. Kirkon Ulkomaanapu on myöntänyt katastrofirahastostaan 50 000 euroa Kirgisian levottomuuksista kärsineiden auttamiseen.

Kipeimmin Kirgisiassa tarvitaan nyt ruoka-apua, vettä ja hygieniatarvikkeita. Ulkomaanavun tuki kanavoidaan perille kirkkojen kansainvälisen kattojärjestön ACT-allianssin kautta.

”ACTin paikalliset kumppanijärjestöt Kirgisiassa ostavat ruokaa paikallisilta viljelijöiltä pitkien ja vaarallisten kuljetusten välttämiseksi. Näin tuetaan samalla paikallista tuotantoa. Tätä toimintatapaa tullaan jatkamaan”, kertoo humanitaarisen avun koordinaattori Matti Ridanpää Kirkon Ulkomaanavusta.

Paikallisten tuottajien arvioidaan pystyvän toimittamaan edelleen ainakin viisi tonnia perunaa, riisiä, jauhoja, vihanneksia ja lihaa. Ruokaa jaetaan Oshin ja Jalalabadin kaupungeissa. Oshin kaupungissa on jo viime viikolla jaettu 20 tonnia riisiä ja vihanneksia, mutta avun tarve on edelleen suuri. Lisäksi 7 000 perheelle Oshin kaupungissa toimitetaan avustuspaketteja, jotka sisältävät 15 kg ruokaa, keittovälineitä ja hygieniatarvikkeita.

ACT suunnittelee myös investointeja infrastruktuurin parantamiseksi, jotta paikalliset tuottajat pääsisivät kaupunkien markkinoille myymään tuotteitaan.

Kirkon Ulkomaanavun työtä voi tukea lahjoittamalla katastrofirahastoon, Sampo Pankki 800018-223340.

Lisätietoja: Humanitaarisen avun koordinaattori Matti Ridanpää, puh. 040 739 5524.