Kirkon Ulkomaanavulta 30 000 euroa Haitiin

Kirkon Ulkomaanapu on myöntänyt pikapäätöksellä 30 000 euroa Haitiin. Fay, Gustav ja Hanna -hirmumyrskyjen koettelemassa Haitissa tarvitaan välitöntä ruoka-, vaate- ja lääkeapua.

– Tilanne on täällä todella paha. Haitissa yli puolet ihmisistä elää dollarilla päivässä ja ruokaturva oli ennen myrskyjäkin heikko. Nyt sadat tuhannet ihmiset ovat menettäneet vähäisenkin toimeentulonsa. Vaikka ihmiset ovat sinnikkäitä vaikeuksiensa keskellä, tämä on saanut monet lähes epätoivoisiksi, kertoo kirkkojen avustustyötä Haitissa koordinoiva Luterilaisen maailmanliiton Karibian/Haitin ohjelman johtaja Sylvia Raulo. Raulo on siirtynyt tehtävään Kirkon Ulkomaanavusta.

Arvioiden mukaan myrskyissä on kuollut yli 200 ihmistä, ja yli 800 000 on menettänyt kotinsa, kotieläimensä tai viljelysmaansa.  Raivaustyöt etenevät hitaasti, sillä monille alueille ei ole vieläkään pääsyä teiden tuhouduttua. Uhrimäärän pelätään nousevan.

Myrskyt ovat olleet tuhoisia myös maataloudelle, mikä vaikeuttaa entisestään ruokakriisin ja poliittisen epävakauden kanssa kamppailevien haitilaisten elämää.

– Erityisesti ruokaturva on uhattuna, sillä jo ennen myrskyja lähes kaksi miljoonaa ihmista oli jonkinlaisen ruoka-avun tarpeessa, Raulo summaa.

Ulkomaanapu toimii Haitissa yhteistyössä Luterilaisen maailmanliiton kanssa (LML). Työn painopisteitä ovat ihmisten toimeentulon, ruokaturvan ja ihmisoikeuksien parantaminen alueella.  LML on aloittanut avustustyön jakamalla ruokaa, vedenpuhdistukseen tarvittavia tabletteja sekä hygieniapakkauksia. Heti kun tilanne sallii, suunnitelmissa on muun muassa kaivojen puhdistus ja maatalousmaiden raivaus haitilaisten kumppanien kanssa.

– Onneksi olemme varautuneet katastrofiin kouluttamalla paikallisia ja varaamalla tarvikkeita. Tuhon laajuus on kuitenkin yllättänyt kaikki. Haitissa tarvitaan lisää humanitaarista apua, kertoo Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen.

 

Sylvia Raulon haastattelupyynnöt: tiedottaja Maija Sankari, puh. (09) 1802 295, 040 559 4030.

Lisätietoja: Humanitaarisen avun yksikön päällikkö Jouni Hemberg, puh. (09) 180 2513 tai 050 325 9597.