Kirkon Ulkomaanavulta 200 000 euroa ruokapulasta kärsivään Etiopiaan

Kirkon Ulkomaanapu on myöntänyt katastrofirahastostaan 200 000 euroa kuivuuden ja vakavan ruokakriisin koettelemaan Etiopiaan. 

Etiopiassa lähes 5 miljoonan ihmisen arvioidaan olevan välittömän ruoka-avun tarpeessa. YK:n mukaan kuivuudesta kärsii tällä hetkellä yli 10 miljoonaa etiopialaista. Kesäkuisiin tilastoihin perustuvien lukujen oletetaan olevan todellisuudessa huomattavasti suurempia. Lukujen odotetaan myös nousevan lähikuukausina.

– Avun tarpeessa olevia on paljon enemmän. Esimerkiksi Etiopian eteläisessä läänissä Amaron kunnassa ruoka-avun tarvitsijoiden määrä oli alkuvuonna vajaat 8 000, kun uusimman tarvekartoituksen mukaan määrä on nyt jo yhdeksänkertainen, kertoo Etiopiassa vastikään vieraillut humanitaarisen avun suunnittelija Maritta Niskanen-Tamiru.

– Kirkkojen kansainvälisen katastrofiavun verkosto ACT International aloitti ruoka-avun jakamisen kesäkuussa, mutta nyt varastossa on viljaa enää kahdeksi seuraavaksi kuukaudeksi.  Amaron alueen pellot siintyivät mustina ja kuivina.  Paras kylvöaika on jo ohitettu, joten seuraavakin sato joulu-tammikuussa on olematon.

Etiopian pitkään jatkuneen kuivuuden takia useat peräkkäiset sadot ovat epäonnistuneet. Paikoin myös esimerkiksi rankkasateista johtuvat tulvat ovat tuhonneet viljasadon kokonaan. Lisäksi maailmanlaajuinen ruokakriisi on nostanut viljan hintoja jopa 50-170% viimeisen vuoden aikana.

– Edellä mainitut vaikeudet ovat tehneet jo ennestään haavoittuvassa asemassa olevien elämästä todella vaikeaa. Yhä useammat ovat lähteneet maaseudulta kaupunkiin etsimään töitä, mutta ruoan hinnan nousu on vaikeuttanut myös kaupunkilaisten selviytymistä.

– Ruokapula koettelee myös uusia alueita.  Addis Abebasta lounaaseen sijaitsevalla, Etiopian viljavarastona tunnetulla alueella akuutin aliravitsemuksen takia hoitoa tarvitsevien lasten lukumäärä lisääntyy hälyttävästi, Niskanen-Tamiru jatkaa.

Ulkomaanavun avustussummalla hankitaan ruokaa ja vettä kuivuudesta kärsiville alueille sekä siemenviljaa, lannoitteita ja työkaluja haavoittuvimmille perheille. Lisäksi tuetaan paikallisten avustustahojen mahdollisuuksia toimia tehokkaasti.

Apu kohdistetaan Etelä-Etiopiassa sijaitsevaan Oromiyan lääniin. Oromiyan Gudji-alue on laiminlyötyä seutua, jolla ei toimi juurikaan muita avustusjärjestöjä. Ulkomaanavulla on alueella jo ennestään käynnissä oleva ulkoasiainministeriön rahoittama kehitysyhteistyöprojekti.

Rahallisen avun lisäksi Ulkomaanapu valmistelee kansainvälisen asiantuntijan lähettämistä Etiopiaan. Asiantuntija tulee valvomaan avustusohjelman toteutusta, raportoimaan sen edistymisestä sekä kouluttamaan Ulkomaanavun paikallisia kumppanijärjestöjä. Ulkomaanapu on tarpeen mukaan valmis myös lisäämään apuaan.

Etiopian kuivuuden ja ruokakriisin koettelemia voi auttaa lahjoittamalla Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahastoon, Sampo Pankki 800018-223340, lyhytviite 1669.

Lisätietoja:
humanitaarisen avun yksikön päällikkö Jouni Hemberg, puh. (09) 1802 513 tai 050 3259 597 ja humanitaarisen avun suunnittelija Maritta Niskanen-Tamiru, puh. (09) 1802 407 tai 050 390 4299