Kirkon Ulkomaanapu vetoaa avun saamiseksi Kongoon

Viime kuukausina kiihtyneet ja viime päivinä kärjistyneet taistelut kapinallisjoukkojen ja maan armeijan välillä ovat ajaneet yli 200 000 ihmisiä pakoon Kongon demokraattisen tasavallan Pohjois-Kivun alueella. Nämä ihmiset tarvitsevat välitöntä hätäapua, ruokaa, puhdasta vettä ja väliaikaista suojaa.
 
– Goman kaupungissa oli viime yönä levotonta. Armeijan joukot tappoivat arviolta viisikymmentä ihmistä. Tilanne on erittäin sekava, Kirkon Ulkomaanavun Kongon ohjelman koordinaattori Anna Muinonen kertoi Gomasta torstaina. Hän lähti myöhemmin päivällä Gomasta turvaan Ruandaan.
 
– Raja on tällä hetkellä auki, mutta voi sulkeutua milloin tahansa. Kaikki kansainvälisten avustusjärjestöjen työntekijät ovat poistumassa Gomasta.
 
Kirkon Ulkomaanapu avustaa viimepäivien väkivaltaisuuksia paenneita ihmisiä ulkoasianministeriön myöntämällä 300 000 euron tuella. Tuki kohdistetaan välittömään hätäapuun. Lisää apua kuitenkin tarvitaan.
 
60 miljoonan asukkaan Kongossa on meneillään yksi maailman pahimmista humanitaarisista kriiseistä; jatkuvat konfliktit ja maassa vallitseva epäjärjestys ovat aiheuttaneet väkivaltaisia kuolemia, nälänhätää ja tautien leviämistä.
 
Maailman suurin YK:n rauhanturvaoperaatio ei ole onnistunut estämään väkivaltaisuuksia ja suojelemaan väestöä konfliktin aikana. Yli 5 miljoonaa ihmistä on jo kuollut viimeisen vuosikymmenen aikana. Ilman apua 45 000 ihmistä tulee menehtymään joka kuukausi.
Kongossa on jo arviolta 1,5 miljoonaa maan sisäistä evakkoa joista suurin osa on kotoisin Pohjois-Kivun alueelta.
 
Kirkon Ulkomaanapu on auttanut kongolaisia evakkoja ja paluumuuttajia vuodesta 2003 lähtien. Ohjelmaan on kuulunut ruokaturvan parantamista, vesi ja sanitaatio-ohjelmia, HIV/aids-työtä, ammatillista koulutusta, psykososiaalista tukea sekä katastrofivalmiuden kehittämistä. Lisäksi Kirkon Ulkomaanavulla on ollut erityisohjelma, jolla on autettu sodassa kärsimään joutuneita naisia.
 
Lisätietoja:
Humanitaarisen avun päällikkö Jouni Hemberg, p. 050-325 9579
Suunnittelija Nanny Nordström, p. 050-329 9598

Kirkon Ulkomaanapu on aloittanut keräyksen Kongon kriisin koettelemien ihmisten auttamiseksi. Lahjoituksen voi tehdä tilille Sampo Pankki 800018-223340, viite 1070.

LAHJOITA