Kirkon Ulkomaanapu varoittaa: Länsi-Afrikan vakava humanitaarinen kriisi jäämässä Pohjois-Afrikan varjoon

image

Norsunluurannikon pakolaisten määrä Liberiassa on kuluneen viikon aikana kasvanut rajusti sen jälkeen, kun Norsunluurannikon poliittinen umpikuja kärjistyi aseellisiksi taisteluiksi.
 
”Pelkäämme, että tämä inhimillinen kärsimys jää täysin varjoon, kun maailma seuraa vain Pohjois-Afrikan tilannetta”, sanoo Päivi Muma, Kirkon Ulkomaanavun Länsi-Afrikan alue-edustaja Monroviassa. ”Ihmisten olot alueella ovat todella vaikeat. Puutetta on kaikesta: ruoasta, suojasta, vedestä.”

Liberiassa arvioidaan olevan jo noin 70 000 pakolaista ja määrä kasvaa koko ajan. YK arvioi aiemmin tänä vuonna, että pahimmassa tapauksessa pakolaisia saattaisi olla 100 000 huhtikuun loppuun mennessä. Määrä saattaa täyttyä jo huomattavasti aiemmin.

Pakolaiset ovat asettuneet rajan tuntumaan alueelle, jossa puhdasta vettä, terveyspalveluja tai kouluja ei ole riittävästi paikallisillekaan asukkaille. Malaria, ripuli ja hengitystieinfektiot leviävät nopeasti pakolaisten joukossa, josta valtaosa, noin 60 prosenttia on alle 18-vuotiaita lapsia ja nuoria.

Kirkon Ulkomaanapu on avustanut pakolaisia ja kylien alkuperäisiä asukkaita tammikuusta alkaen.

”Ensin piti kunnostaa huonossa kunnossa ollut tie, jotta apu saataisiin perille”, kertoo Muma.

Lisää kätilöitä ja hoitajia rajaseudun terveysklinikoille

Nyt Ulkomaanapu on laajentamassa avustusohjelmaansa ja hakee sille rahoitusta myös kansainvälisen verkostonsa, ACT-allianssin kautta. Perjantaina julkistetun avustusvetoomuksen tavoitteena on muun muassa kaivaa ja kunnostaa kaivoja ja jakaa perustarvikkeita ja lääkkeitä sekä turvata terveydenhuoltopalveluiden saanti.

”Teemme yhteistyötä paikallisen järjestön kanssa, jolla on pitkä kokemus erityisesti terveydenhuollosta ja Nimban alueella omia klinikoita. Niille palkataan lisää kätilöitä, hoitajia ja rokottajia”.

Sairaanhoitajan koulutuksen saanut Päivi Muma vietti viime viikonlopun kahden suomalaisen kollegansa kanssa rajan tuntumassa Buutuossa, jossa hän osallistui sairaanhoitoon paikallisella klinikalla.

Aineellisten tarpeiden lisäksi Ulkomaanapu tukee myös pakolaisten henkistä jaksamista psykososiaalisen tuen keinoin. Myös lasten ja aikuisten kaikenlainen hyväksikäyttö pyritään estämään suojelutoimin. Hyväksikäytön kohteiksi joutuneet saavat ammattiapua ja asianajotukea.

Ulkoasiainministeriö on myöntänyt Ulkomaanavulle Liberian hätäapuun 300 000 euroa, ja Ulkomaanapu on osoittanut avustustyöhön 100 000 euroa omasta katastrofirahastostaan. Vuoden kestävän ohjelman kokonaisbudjetti on 1,2 miljoonaa euroa.

Norsunluurannikon pakolaisia Liberiassa voi tukea lahjoittamalla tilille Nordea 157230-500504, viite 9865.
Verkkolahjoitukseen tästä

Lisätietoja:
Länsi-Afrikan alue-edustaja Päivi Muma, Monrovia, p. +231 614 0571
Humanitaarisen avun koordinaattori Merja Luukkanen, p. 0400 583 386