Kirkon Ulkomaanapu varautuu Etelä-Sudanin itsenäistymisen aiheuttamaan avun tarpeeseen

image

Kirkon Ulkomaanapu on varautunut lauantaina 9. heinäkuuta tapahtuvan Etelä-Sudanin itsenäistymisen aiheuttamaan avun tarpeeseen. Paluumuuton ja levottomuuksien takia ulkopuolisen avun tarpeessa Etelä-Sudanissa on tällä hetkellä arviolta 600 000 ihmistä. Näistä yli 300 000 on viime lokakuun jälkeen tulleita paluumuuttajia ja vajaat 300 000 maan sisäisiä pakolaisia.

Viimeaikaiset taistelut Abyeissä Etelä- ja Pohjois-Sudanin rajalla ovat ajaneet kodeistaan noin 115 000 ihmistä. Sen lisäksi eri puolilla Etelä-Sudania on ollut paikallisia konflikteja ja Etelä-Sudanin armeijan ja aseellisten ryhmien välisiä taisteluja, jotka ovat ajaneet ihmisiä kodeistaan. Avun tarvetta lisää myös se, että YK:n arvion mukaan 400 000 – 800 000 ihmistä palaa takaisin Etelä-Sudaniin itsenäistymisen toteuduttua.

Kirkon Ulkomaanapu on mukana kirkollisten avustusjärjestöjen verkoston ACT-allianssin varautumisohjelmassa, jonka kokonaissumma on runsaat 2 miljoonaa euroa. Ohjelmaan liittyen on sekä hankittu avustustarvikkeita että koulutettu työntekijöitä vastaamaan humanitääristä toimintaa vaativiin tilanteisiin.

ACTin ohjelmassa on varauduttu muun muassa jakamaan perustarvikkeita, poraamaan kaivoja, rakentamaan käymälöitä, antamaan hygieniavalistusta ja rakentamaan terveysklinikoita sekä perustamaan ja kouluttamaan paikallisia rauhankomiteoita.

Kirkon Ulkomaanavulla on Etelä-Sudanin pääkaupungissa Jubassa oma toimisto. Sudanin maaedustaja Ben Malinen kertoo, että Kirkon Ulkomaanapu osallistuu varautumisohjelman pika-apurahastoon 100 000 dollarilla. Pika-apurahastolla varaudutaan äkillisiin avun tarpeisiin Etelä-Sudanin hyvin monimutkaisessa ja ennustamattomassa tilanteessa.

Lisätietoja: Sudanin maaedustaja Ben Malinen, +254 718902338 (Malinen on viikonlopun Nairobissa)