Kirkon Ulkomaanapu varautuu Etelä-Sudanin äänestyksen aiheuttamaan avun tarpeeseen

Kirkon Ulkomaanapu on varautunut ensi sunnuntaina alkavan Etelä-Sudanin kansanäänestyksen ja sitä mahdollisesti seuraavan itsenäistymisprosessin aiheuttamaan avun tarpeeseen. Sudanissa äänestetään sunnuntaista alkaen Etelä-Sudanin itsenäistymisestä. Ääntenlaskuprosessin ja äänestystuloksen pelätään aiheuttavan levottomuuksia ja ihmisten joukkosiirtymisiä.

Kirkon Ulkomaanavulla on Etelä-Sudanin pääkaupungissa Jubassa oma toimisto, jossa on kaksi suomalaista työntekijää. Sudan on yksi Kirkon Ulkomaanavun pääkohdemaista. Oma toimisto on tehnyt mahdolliseksi varautua etukäteen tulevaan tilanteeseen.

”Olemme varautuneet mahdolliseen avun tarpeeseen sekä kouluttamalla paikallisia kumppaneitamme että varaamalla avustustarvikkeita, kuten huopia ja ruuanvalmistustarvikkeita yhteensä 3200 perheelle”, maaedustaja Ben Malinen kertoo Jubasta.

Lisäksi yhteydenpitoa ja kulkemista varten on hankittu moottoripyöriä, satelliittipuhelimia ja vene. Paikallisiin yhteisöihin on perustettu komiteat, jotka pystyvät koordinoimaan apua.

Toistaiseksi tilanne Jubassa on Malisen mukaan rauhallinen ja ihmiset odottavat innokkaasti ensimmäistä äänestyspäivää. Sudanin presidentin Omar al-Bashirin vierailu Jubassa tällä viikolla ja lupaus vaalituloksen hyväksymisestä rauhoitti tilannetta.

”Tällä hetkellä liikenne on lähinnä pois pääkaupungista, kun täällä töissä olevat ihmiset matkustavat takaisin kotikyliinsä, joissa he ovat rekisteröityneet äänestäjiksi. Vaalilain mukaan heidän on äänestettävä rekisteröitymispaikkakunnallaan. Sunnuntaille on odotettavissa pitkiä jonoja äänestyspaikoille, sillä vaikka äänestys jatkuu ainakin lauantaihin saakka, kaikkialla puhutaan vain ensimmäisestä äänestyspäivästä”, Ben Malinen kertoo.

Lisätietoja:

Maaedustaja Ben Malinen, p. +249 917 260 699

Viestintäpäällikkö Maija Sankari, p. 040 559 4030