Kirkon Ulkomaanapu valmistautuu pakolaisten paluumuuttoon Sudanissa

"Aselepo on pitänyt etelässä ja toiveet laajan rauhansopimuksen allekirjoittamiseksi lähikuukausina ovat korkealla. Toisaalta etnisten puhdistusten mittasuhteet saaneet viimeaikaiset taistelut ja ihmisoikeuksien rikkomukset etenkin Darfurissa ja Malakalissa ovat uhkana pysyvälle rauhalle", toteaa Kirkon Ulkomaanavun ulkomaantyön päällikkö Leo Siliämaa, joka on työskennellyt Sudanissa useita vuosia.

Pakolaisia on alkanut palata Sudaniin oma-aloitteisesti erityisesti Ugandan puolelta, missä pakolaisleirit ovat kärsineet sekä sisäisistä levottomuuksista että sissiliike LRAn eli Lord´s Resistance Armyn väkivallasta. Hyökkäykset leireihin voivat nopeuttaa sudanilaispakolaisten paluumuuttoa.

"On selvää, että pakolaisten palatessa tarvitaan pikaisesti kaikkea: ruokaa ja juomavettä, uusia kouluja ja terveyspalveluja, vastaanottotelttoja ja maataloustyökaluja. Lisäksi psykososiaaliset palvelut ja rauhankasvatus ovat välttämättömiä sotaa ja väkivaltaa kokeneille ihmisille", kertoo Kirkon Ulkomaanavun suunnittelija Saara Ojanen, joka on juuri palannut arviointimatkalta Etelä-Sudanista.

"Yleensä viranomaiset eivät ole pystyneet antamaan paluumuuttajille mitään muuta kuin peltotilkun viljeltäväksi. Saatavilla ei kuitenkaan ole siemeniä eikä kuokkia. Paikalliset asukkaat ovat jakaneet omastaan uusille tulijoille. Kaikki kärsivät nälkää. Durran lisäksi syödään lähinnä vain kookospähkinöitä ja luonnonkasveja. Sateista riippuu, millainen sato saadaan syksyllä", toteaa Saara Ojanen.

Kirkon Ulkomaanapu (KUA) on jo varautunut Ugandasta, Keniasta ja Sudanin sisältä tulevien paluumuuttajien avustamiseen. Ulkoministeriöltä KUA on saanut pakolaistyöhön 200 000 euroa. Humanitaarisen avun lisäksi KUA tukee tänä vuonna Sudanissa ja sen lähialueilla kehityshankkeita yli 450 000 eurolla.

Etelä-Sudanissa KUAlla on maaseudun kehitysohjelma yhteistyössä CEASin (Church Ecumenical Action) kautta. CEAS toimii paikallisten järjestöjen kanssa muun muassa ruokaturvan, perusopetuksen ja vesihuollon parantamiseksi. Sudanin kirkkojen neuvoston (SCC) kanssa tehdään työtä Sudanin hallituksen hallussa olevilla alueilla muun muassa aids-epidemian ehkäisemisessä ja koulutuksessa.

Epäsuoraa tukea sudanilaisille KUA on kanavoinut Kenian Kakuman pakolaisleirin ja Ugandan Adjumanin maaseutuohjelman kautta.

Lisätietoja Kirkon Ulkomaanavussa antavat:
Tiedottaja Riitta Saarinen, puh. 1802 459 tai 044-5566829
Ulkomaantyön päällikkö Leo Siliämaa, puh. 1802 396 tai 040-512 8938
Suunnittelija Saara Ojanen, puh. 1802 441 tai 050-344 8834
Digikuvia Etelä-Sudanista voi pyytää Aija Lintulalta, puh. 1802 391