Kirkon Ulkomaanapu vahvistaa ebolan vastaista työtään

Hygieniatarvikkeiden jakoa Liberiassa. Kuva: Anaïs Marquette
Hygieniatarvikkeiden jakoa Liberiassa. Kuva: Anaïs Marquette

Länsi-Afrikan ebola-tilanne jatkuu muutamista myönteisistä uutisista huolimatta vakavana. Liberiaa, Sierra Leonea ja Guineaa koettelevaan verenvuotokuumeeseen on kuollut jo yli 7 500 ihmistä.  Lähes 19 000 ihmisen epäillään saaneen tartunnan. Kirkon Ulkomaanavun ebolan vastaista työtä johdetaan Liberiassa sijaitsevassa Länsi-Afrikan aluetoimistossa.

Ulkomaanapu päätti vahvistaa taudin aiheuttamiin yhteiskunnallisiin riskeihin varautumista ja nimitti Jussi Ojalan ebolan vastaisen työn erityisedustajaksi. Hän tukee Länsi-Afrikan aluetoimistoa ja johtaa kansainvälistä ebolan vastaista vaikuttamistyötä.

Ojala on rauhantyöhön asiantuntija ja erikoistunut hauraiden valtioiden ongelmiin. Molemmat osa-alueet korostuvat ebolan ja sen kerrannaisvaikutusten haasteisiin vastaamisessa.

”Ebola on osoittanut, että sodasta toipuvat yhteiskunnat, kuten Liberia ja Sierra Leone ovat hyvin haavoittuvia. Luottamus maiden hallintoon on heikentynyt juuri nyt, kun sitä tarvittaisiin eniten. Kansainvälisen yhteisön on tuettava maiden terveydenhuoltoa, ja samaan aikaan löydettävä keinoja yhteiskuntien vakauttamiseksi ebolasta kärsivissä maissa”, sanoo Ojala.

”Tässä työssä maiden omilla uskonnollisilla ja perinteisillä johtajilla voi olla suuri rooli”.

Ojala tapasi viime viikolla keskeisiä YK-järjestöjä, Yhdysvaltojen kehitysyhteistyöhallinnon USAID:in edustajia, hauraiden valtioiden foorumi IDPS:n sihteeristöä sekä Sierra Leonen valtionvarainministerin. Tapaamisissa keskusteltiin ebolakriisin kestävistä ratkaisuista.

Lisätietoja:
Jussi Ojala, Executive Representative towards Ebola Respose, puh: 050 352 6536
Tomi järvinen, kansainvälisen työn  johtaja, puh:  040 641 8209