Kirkon Ulkomaanapu vaatii Israelilta selvitystä klinikan tuhoamisesta

Kirkon Ulkomaanapu vetoaa Suomen hallitukseen, että se vaatii Israelilta selvitystä tukemansa klinikan tuhoamisesta. Ulkomaanapu vetoaa Suomen ulkopoliittiseen johtoon, että se tekee kaikkensa Israelin ja Hamasin välisen konfliktin lopettamiseksi ja humanitaarisen tilanteen helpottamiseksi.

– Vetoamme Suomen hallitukseen, että se tuomitsee tarkoitukselliset iskut humanitaarisiin ja siviilikohteisiin ja tekee kaikkensa, jotta humanitaarista apua voitaisiin toimittaa alueelle riittävästi.  Konfliktin molempien osapuolten on osoitettava ihmisarvon ja -elämän kunnioituksensa takaamalla humanitaarisen avun perillemeno, Kirkon Ulkomaanavun hallituksen puheenjohtaja Markku Porvari toteaa.

– Vetoamme Suomen hallitukseen, että se toimii aktiivisesti konfliktin osapuolten saamiseksi neuvottelupöytään.

Konfliktissa on kuollut jo 900 ihmistä, joista suuri osa on siviilejä. Molemmat osapuolet ovat osoittaneet piittaamattomuutta siviilien suojelemiseen. Tilanne on Gazan alueen asukkaille kestämätön. Israelin armeija on konfliktin aikana iskenyt toistuvasti humanitaarisiin ja siviilikohteisiin.

Lauantai-iltana Israelin armeija tuhosi raketti-iskulla Kirkon Ulkomaanavun tukeman Al Shuja’ia-nimisen terveysklinikan Gazan kaupungissa. Aiemmin Israelin armeija on tuhonnut muun muassa kolme Tanskan kirkon ulkomaanavun ylläpitämää liikkuvaa klinikkaa.

”Aseellisten ratkaisujen aika Lähi-idässä on ohi. Pysyvän rauhan aikaansaaminen edellyttää neuvotteluja konfliktin osapuolten välillä. Israelin hallituksen ja Hamasin on suostuttava yhteiseen neuvottelupöytään”, Porvari korostaa.

Gazan asukkaiden humanitaarinen tilanne oli heikko jo ennen konfliktia. Konflikti on entisestään vaikeuttanut tilannetta. Ihmisillä on puutetta ruuasta, vedestä ja polttoaineesta. Suuri joukko ihmisiä on jäänyt kodittomiksi.

Konfliktin luonteen vuoksi humanitaarisen avun perille vieminen ja jakaminen on erittäin vaikeaa. Kirkon Ulkomaanavun avustuskuormat ovat odottaneet useita päiviä Gazan rajalla, että ne pääsisivät alueelle.

Lisätietoja:

Kansainvälisen työn johtaja Pauliina Arola, p. 040-517 2924
Humanitaarisen avun päällikkö Jouni Hemberg, p. 050-325 9579