Kirkon Ulkomaanapu tukee Sudanin paluumuuttoa

Pakolaisten paluumuuttoa vauhdittaa 9. tammikuuta solmittu rauhansopimus Sudanin hallituksen ja Etelä-Sudanin vapautusliikkeen SPLM/A:n välillä. Rauhaa on edeltänyt Afrikan pisin sisällissota, joka kesti 21 vuotta.

"Rauhansopimuksen solmiminen on ilouutinen miljoonille evakoille ja naapurimaissa oleville pakolaisille. Tämä antaa välittömän toiveen pikaisesta paluusta kotiin", toteaa Kirkon Ulkomaanavun ulkomaantyön päällikkö Leo Siliämaa, joka on työskennellyt Sudanissa itse useita vuosia.

"Spontaani paluumuutto on jo käynnistynyt. Ruokaturva ja koulutus ovat tärkeimpiä tarpeita, jotka täytyy ottaa huomioon välittömiä toimenpiteitä suunniteltaessa", sanoo Leo Siliämaa.

Vuoden 2002 lokakuussa solmittu aselepo on pitänyt lähes koko Etelä-Sudanissa, joten tuhansia evakkoja ja pakolaisia on jo palannut kotiseuduilleen. Sudanin naapurimaissa on kaikkiaan yli 500 000 sudanilaispakolaista.

"Kirkon Ulkomaanapu on tukenut pakolaisia pitkään sekä Keniassa että Ugandassa. KUA haluaa myös olla pakolaisten tukena paluumuutossa ja auttaa heitä normaalin elämän alkuun", kertoo Leo Siliämaa.

Paluumuuttajille jaetaan muun muassa siemeniä, työkaluja ja kalastusvälineitä. Aliravitsemuksesta kärsiville annetaan hätäapuruokaa. Tärkeää on myös vesihuollon ja ympäristöhoidon kehittäminen.

Ennen paluutaan pakolaiset haluavat varmistua lastensa koulunkäynnistä. Kirkon Ulkomaanapu tukee Sudanissa koulujen ja terveysasemien rakentamista, koulutoiminnan käynnistämistä ja opettajien koulutusta. Terveysvalistus ja rauhankasvatus ovat myös osa ohjelmaa.

Lisätietoja Kirkon Ulkomaanavussa antavat:
Tiedottaja Riitta Saarinen, puh. 1802 459 tai 044-5566 829
Ulkomaantyön päällikkö Leo Siliämaa, puh. 1802 396 tai 040-512 8938
Suunnittelija Anna-Liisa Raunio, puh. 1802 444.

Lahjoita Sudaniin