Kirkon Ulkomaanapu tukee Ruandaan palautettuja pakolaisia

Alueella asuu tällä hetkellä noin 1 300 ihmistä, mutta määrä kasvaa koko ajan. KUAn tuella palaajaväestö saa myös perustarvikkeita elämistä varten.

Tansania on vastaanottanut 1950-luvun lopulta lähtien satoja tuhansia ruandalaisia, jotka ovat paenneet eri vuosikymmenten konflikteja. Osa on palannut vuosien varrella kotimaahan, osa on kotiutunut Tansaniaan ja harjoittanut menestyksellisesti ammattejaan ja liiketoimiaan.

Viime maaliskuusta lähtien Tansania on alkanut karkottaa maahan asettuneita ruandalaistaustaisia kansalaisia, jotka kertovat, että samalla heidän kotinsa ja omaisuutensa on takavarikoitu. Tänä syksynä karkotusten tahti on kiihtynyt.

Ruandaan saapuu päivittäin arviolta 300 karkotettua ja tilanne on kriittinen. Karkotetut ovat joutuneet lähtemään lähes tyhjin käsin. Osa heistä kärsii vielä vuoden 1994 kansanmurhan aikaisista traumoista.

Sadekausi on meneillään, eikä palaajille ole pystytty järjestämään riittävästi asuinsuojia, joten monet joutuvat yöpymään taivasalla. Paluumuuttajat sijoitetaan aluksi läpikulkuleireihin, minkä jälkeen heidät siirretään pysyville asutusalueille.

Lisätietoja: humanitaarisen avun suunnittelija Merja Luukkanen, p. 09-1802 513