Kirkon Ulkomaanapu toimittaa telttoja ja vettä pahimmin tuhoutuneille alueille

Port-au-Princen länsipuolella kärsittiin suurimmat tuhot maanjäristyksessä, Leoganen kaupungissa jopa 90 prosenttia rakennuksista tuhoutui. Kirkon Ulkomaanapu kohdistaa avustustyönsä näille alueille.

Kirkon Ulkomaanavun erikoissuunnittelija David Korpela matkusti eilen Leoganeen ja Gressieriin, Port-au-Princen länsipuolelle. Leoganessa on raportoitu maan pahimmat tuhot. Tilanne on hyvin vakava.

"Olimme yhteydessä paikallisiin viranomaisiin, kansalaisjärjestöihin sekä YK:n edustajiin ja suunnittelimme yhdessä avustusta", raportoi Korpela. "Leoganeen suunnittelemme erityisesti telttoja ja vettä. Avustustarvikkeiden jakelu keskitetään Port-au-Princen ulkopuolelle, jossa ei ole muita toimijoita."

"Yllätyin tuhon laajuudesta maaseudulla. Pelloilla kuitenkin näkyi viljelijöitä. On tärkeää, että ruoantuotanto jatkuu ja ihmisten ruokaturva säilyy kriisin aikana ja sen jälkeen. Jos tämän vuoden sato tuhoutuu, se voi johtaa ruokamellakoihin, joita täällä on jo aikaisemmin nähty," kertoo Korpela.

Gressieriin pystytetään tiistaina Ulkomaanavun toimittamat 80 perhetelttaa. Vaikka telttamajoituksen järjestäminen jatkuu, tulisi jo katsoa pidemmälle. Loppukesästä alkaa Karibianmerellä hurrikaanikausi, ja suuret telttaleirit ja muut tilapäisjärjestelyt tulevat olemaan erittäin haavoittuvia.

"Pysyvämpiä ratkaisuja tarvitaan nopeasti", korostaa Ulkomaanavun kansainvälisen työn johtaja Jouni Hemberg.  Ulkomaanavulla on tähän valmiuksia, sillä se on jo vuosia tehnyt pitkäjänteistä kehitysyhteistyötä Haitissa.

Kirkon Ulkomaanapu toimittaa lähipäivinä Haitiin vedenpuhdistustabletteja 10 000 ihmiselle 2–3 kuukauden tarpeeseen ja 10 000 kymmenen litran vesikanisteria. Tabletit ovat matkalla Irlannista ja kanisterit Intiasta.

Tabletit ja kanisterit menevät Santo Domingoon kirkkojen avustusverkoston ACT-allianssin (Action by Churches Together) logistiikkakeskukseen. Siellä Ulkomaanavun työntekijät Saara Vuorensola-Barnes  ja Seppo Rantanen toimittavat ne edelleen Haitiin jaettavaksi pääkaupungin ulkopuolella, missä tuhot ovat suurimmat.

Ulkomaanavun avustustyöntekijät Haitissa arvioivat eilen 23.1. lisätarpeita ja koordinoivat avustustarvikkeiden jakamista YK:n klusterikokouksissa. Tänään työ jatkuu erityisesti koulutuksen ja suojelun klustereissa. Ulkomaanavun työntekijät ovat jatkuvasti yhteydessä muihin järjestöihin jatkotyön suunnittelemiseksi.

Turvallisuustilanne on humanitaarisen avun suunnittelija Nanny Nordströmin ja Korpelan mukaan vakaa, mutta voi muuttua huonompaan. Ulkonaliikkumiskielto klo 21 alkaen on voimassa. Suuri huoli ovat jälkijäristykset.

"Suurin osan kaupoista on kiinni, mutta katujen varsilla on paljon pieniä kojuja ja ihmisiä, jotka myyvät ruokaa, erityisesti hedelmiä ja vihanneksia. Olosuhteet väliaikaisissa telttakylissä, joita löytää kaikkialta ympäri Port-au-Princeä, ovat epäinhimilliset ja sanitaatio on suuri haaste. Roskia on myös paljon, mutta kuulimme, että jätteiden siivoaminen on lähtenyt käyntiin kahdella alueella," kertoo Nordström tilanteesta Port-au-Princessä.

Ulkomaanapu järjestää tänään 24.1. klo 18 yhdessä Yhteisvastuukeräyksen ja Helsingin Tuomiokirkkoseurakunnan kanssa suurkonsertin Haitin maanjäristyksen uhrien auttamiseksi. Konsertti televisioidaan suorana YLE TV2:ssa klo 18.10 alkaen.

Lisätietoja:
Kirkon Ulkomaanavun kansainvälisen työn johtaja Jouni Hemberg, p. 050 325 9579
Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun koordinaattori Matti Ridanpää, p. 040 739 5524
Kirkon Ulkomaanavun viestintäpäällikkö Maija Sankari, p. 040 5594030