Kirkon Ulkomaanapu toimittaa ruoka-apua Etiopiaan

Kirkon Ulkomaanapu on aloittanut mittavan ruoka-apuohjelman Etiopiassa. Yhteensä vajaan 700 000 euron ohjelmalla annetaan ruoka-apua yli 30 000 ihmiselle kahden kuukauden ajaksi kolmella eri alueella. Varoista 500 000 on ulkoministeriöltä ja loput Kirkon Ulkomaanavun keräysvaroista.

Etiopia kärsii kroonisesta ruokakriisistä, joka on viivästyneiden sateiden vuoksi pahentunut entisestään vuoden 2009 aikana. Ruoka-avun varassa ihmiset selviävät seuraavaan satoon asti, jonka pitäisi tulla helmikuussa, mikäli sateet ovat suosiolliset. Etiopian valtion arvion mukaan 6,2 miljoonaa ihmistä on ulkopuolisen ruoka-avun tarpeessa.

Kuukauden ruoka-apupaketti yhdelle ihmiselle sisältää 15 kiloa maissia, noin puoli litraa kasvisöljyä ja 1,5 kiloa papuja sekä tarvittaessa lisäravintoa alle 5-vuotiaille lapsille ja raskaana oleville tai imettäville naisille. Ruokatarvikkeet hankitaan paikallisesti mahdollisimman läheltä avustusalueita.

Avustusalueet ovat eteläisessä Etiopiassa Oromian läänissä Abayan alueella, jossa Kirkon Ulkomaanavulla on meneillään myös pitkäjänteinen kyläkehitysohjelma, Somali läänin alueella sekä lännessä Gambellan läänissä.

Etiopian lisäksi kuivuuden aiheuttamasta ruokapulasta kärsitään myös muualla Itä-Afrikassa. Yhteensä ruoka-avun varassa on Etiopiassa, Keniassa, Somaliassa, Eritreassa ja Sudanissa ainakin 20 miljoonaa ihmistä.

Itä-Afrikan alueella on kärsitty toistuvista kuivuuksista, mutta ilmastonmuutos on entisestään vaikeuttanut tilannetta. Ruokaturvaltaan heikot maat ovat erityisen haavoittuvaisia ilmastonmuutoksen vaikutuksille. Kuivuuden lisäksi myös tulvat ovat aiheuttaneet tuhoa ja ihmishenkien menetyksiä.

Kirkon Ulkomaanapu vetoaa seurakuntiin ja yksityisiin kansalaisiin avun saamiseksi Etiopiaan ja muualle Itä-Afrikkaan. Keräystili Nordea 157230-500504, viitenumero 1669.

Lisätietoja:

Humanitaarisen avun päällikkö Maritta Niskanen-Tamiru, p. 050-390 4299
Viestintäpäällikkö Maija Sankari, p. 040-559 4030