Kirkon Ulkomaanapu: Ruokaturva otettava kehityspolitiikan ytimeen

Kirkon Ulkomaanapu vaatii ruokaturvan varmistamisen ottamista kehityspolitiikan ytimeen. Tämä merkitsee sekä riittävien varojen osoittamista ruokakriisistä kärsivien auttamiseksi että kehitysmaiden ruuantuotantoa tukevia poliittisia ratkaisuja.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n mukaan lähes miljardi ihmistä elää tällä hetkellä ilman riittävää ravintoa. Ruoan hintojen raju nousu on pahentanut jo ennalta heikoimmassa asemassa olevien ihmisten tilannetta.

Kirkon Ulkomaanapu toimii yhteistyökumppaniensa kanssa kyläyhteisötasolla useissa ruokakriisin seurauksista pahiten kärsivissä maissa. Ruoan hinnan nousu Haitissa, Nepalissa, Zimbabwessa, Somaliassa, Sierra Leonessa ja Bangladeshissa on vaikeuttanut jo ennestään äärimmäisen vaikeissa olosuhteissa elävien ihmisten elämää äärimmilleen.

Myös useissa humanitaarisen avun varassa olevissa maissa, kuten Eritreassa, Etiopiassa ja Sudanissa on valtava nopean lisäavun tarve.

Lyhyen aikavälin toimenpiteenä ruokakriisistä kärsivien auttamiseksi tarvitaan rahaa.  Tarvittavat määrät ovat kansainvälisesti miljardeja euroja, mutta silti hyvin pieniä esimerkiksi finanssikriisiin sidottujen summien rinnalla.

Suomen on osallistuttava tähän panostukseen kasvattamalla kehitysyhteistyömäärärahoja nykyistä voimakkaammin jo vuonna 2009 ja suunnattava kasvava osuus tuesta humanitaariseen apuun, ruokakriisin pysyvien ratkaisujen kehittämiseen ja maatalouden vahvistamiseen kehitysmaissa.

Pitkän aikavälin tavoitteena kehitysmaiden paikallisen ja kotimaisille markkinoille suunnatun elintarviketuotannon kehittäminen on otettava keskeiseksi tavoitteeksi kansainvälisessä kehitys-, kauppa- ja talouspolitiikassa.

Mahdollisuus suojata markkinoita ruokaturvan varmistamiseksi on ollut yksi WTO-neuvottelujen kipupisteitä, josta ei ole päästy yksimielisyyteen. Niin sanotut erityistuote- ja erityissuojatoimet on rakennettava köyhimpien kehitysmaiden ruokaturvan ja kehityksen tarpeisiin.

Ruokakriisin seurauksena on varottava sellaisten globaalien ratkaisujen etsimistä, jotka vievät suuntaa kohti globaalin tason riippuvuutta ja kasvattavat vahvojen tuotantomaiden ruoantuotantoa kehitysmaiden paikallistuotannon kustannuksella.

Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen, p. 040-531 3514