Kirkon Ulkomaanapu lähettää avustustyöntekijöitä Haitiin

image

Kirkon Ulkomaanapu lähettää maanantaina kaksi hätäavun asiantuntijaa Haitiin siellä jo olevien suomalaisten avuksi. Ulkomaanapu on myös jättänyt 500 000 euron anomuksen Ulkoministeriölle hurrikaani Tomasin uhrien auttamiseksi.

Maanantaina lähtevät vanhempi asiantuntija, kirkkoherra Teijo Peltola ja nuorempi asiantuntija, luonnontieteiden kandidaatti Risto Ihalainen tulevat arvioimaan avun tarvetta Leógânen alueella, missä hurrikaani Tomas on aiheuttanut pahoja tulvia.  Leógâne on yksi tammikuun maanjäristyksessä pahiten kärsineitä alueita, missä tuhansia ihmisiä asuu edelleen telttaleireissä.

Peltola keskittyy koordinoimaan logistiikka ja arvioimaan koulujen avuntarvetta. Ihalainen lähtee tekemään tarvekartoitusta vesihygieniaan liittyen. He tulevat myös koordinoimaan yhteistyötä YK:n ja muiden toimijoiden kanssa. Peltola on Haitissa 19. marraskuuta ja Ihalainen 8. joulukuuta saakka.

– Kyseessä on vesihygieniaan ja hätämajoitukseen keskittyvä avustusoperaatio. Tulemme muun muassa hakemaan tavaraa tullista varastoihin ja toimittamaan tarvikkeita avuntarvitsijoille, kertoo Peltola.

Ulkomaanapu kohdistaa avustus- ja jälleenrakennustyönsä viime tammikuisessa maanjäristyksessä pahimpia tuhoja kärsineille Gressierin, Léogânen, Grand-Goâven, Petit-Goâven ja Jacmelin alueille Port-au-Princen länsipuolelle.

Ulkomaanapu pyytänyt 500 000 euroa ulkoministeriöltä

Tammikuisen maanjäristyksen jäljiltä noin 1 300 000 ihmistä asuu telttaleireissä mm. Port-au-Princen, Gressierin ja Leógânen alueilla. Tiheästi asutuissa leireissä hygieniataso on huono, eikä puhdasta juomavettä ole tarpeeksi. Koleratapauksia on leireissä toistaiseksi tavattu vain vähän, mutta uhka on olemassa. 

Koko maassa koleraan on tähän mennessä kuollut noin 440 ihmistä ja sairastunut muutama tuhat. Pelkona on, että rankkasateet ja tulvat nopeuttavat koleraepidemian ja muiden tautien leviämistä. Ulkomaanapu on lähettänyt Haitiin vedenpuhdistustabletteja, joista 100 000 ihmistä saa puhdasta juomavettä kuudeksi kuukaudeksi. Parhaillaan ollaan lähettämässä vesikanistereita ja pressuja sekä oraalista nestehoitoliuosta, joka estää ripulipotilaan elimistön kuivumisen.

Ulkomaanapu on jättänyt 500 000 euron anomuksen Ulkoministeriölle hurrikaani Tomasin uhrien avustamiseksi ja koleraepidemian leviämisen ehkäisemiseksi.

Haitin hirmumyrskyn uhreja voi tukea lahjoittamalla Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahastoon, keräystili Nordea 157230-500504, viitenumero 9742.

Ulkomaanapu: Ensimmäiset tilannearviot Léogânen alueella tehty

Lisätietoja:
Kansainvälisen työn johtaja Jouni Hemberg, puh. 050 325 9579

Haastattelupyynnöt: 
tiedottaja Minna Elo, puh. 050 330 9747