Kirkon Ulkomaanapu laajentaa jälleenrakennusta Indonesiassa

"Kansainvälinen apu keskittyy usein isoihin kaupunkeihin ja niiden lähistölle, varsinkin jos lähellä on lentokenttä. Samalla voi moni syrjäinen kylä jäädä kokonaan ilman apua", toteaa Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun päällikkö Helena Manninen-Visuri, joka on juuri palannut tsunamin pahimmilta tuhoalueilta Indonesiasta.

Puhtaan veden saanti on edelleen suuri ongelma Sumatran länsiosissa. Kirkon Ulkomaanapu toteuttaa vesihuolto- ja sanitaatio-ohjelmaa yhteistyössä norjalaisen sisarjärjestönsä kanssa. Meulabohin alueelle keskittyvään ohjelmaan kuuluu vedenpuhdistus ja -jakelu evakkoleireille, kaivojen puhdistaminen ja uusien porakaivojen rakentaminen.

Joukkomajoituspaikkoihin on rakennettu käymälöitä ja pesutiloja. Työn ovat tehneet leirien asukkaat saatuaan tehtävään rakennusmateriaalia ja opastusta. Vesihuollon ohella on edelleen käynnissä myös hätäaputarvikkeiden jakelu. Esimerkiksi kotitaloustavaroita ja telttoja kaivataan jatkuvasti lisää.

Kirkon Ulkomaanavun ohjelman toteutus laajenee Meulabohin kaupungin pohjois- ja eteläpuolella sijaitseviin kyliin, joista on vasta hiljattain saatu tehtyä kunnolliset tilannearviot. Kylissä tarvitaan ruokaa, puhdasta vettä ja kotitaloustarvikkeita. Asukkaiden suurimmat ongelmat liittyvät heidän toimeentuloonsa sekä siihen, että he asuvat edelleen tilapäisissä asumuksissa.

Kulkuyhteydet syrjäkyliin ovat huonossa kunnossa, mistä syystä apua on saatu toimitettua moniin kyliin hyvin vähän tai ei lainkaan. Kirkon Ulkomaanavun paikalliset yhteistyökumppanit ovat kuitenkin pystyneet arvioimaan kylien tilanteen. Niiden keräämiä tietoja ovat käyttäneet myös muun muassa YK-järjestöt laatiessaan alueen jälleenrakennussuunnitelmia.

"Avun tulisi olla tasapuolista eikä mitään aluetta saisi laiminlyödä. Pitäisi kuunnella, mitä ihmiset haluavat. Perheet haluavat rakentaa kotinsa mahdollisimman lähelle entistä kotiaan. Maanviljelijät haluavat kylvää maansa, ja kalastajat haluavat saada uudet veneet tuhoutuneiden tilalle", toteaa Manninen-Visuri.

Kirkon Ulkomaanapu vetoaa lahjoittajiin Aasian katastrofin uhrien auttamiseksi. Keräystilit ovat Nordea 157230-500504 ja Sampo 800018-223340. Viestikohtaan merkintä "Aasia". Lahjoituspuhelimet 0600-11201 (10,10 € + pvm) ja 0600-14747(5,01 € + pvm). Lahjoitukset netissä www.kirkonulkomaanapu.fi

Lisätietoja Kirkon Ulkomaanavussa antavat:
Tiedottaja Riitta Saarinen, puh. 1802 459 tai 044-5566 829
Humanitaarisen avun päällikkö Helena Manninen-Visuri, puh. 1802 386 ja 040-766 3542