Kirkon Ulkomaanapu jatkaa Euroopan komission tuella Norsunluurannikon pakolaisapua

Euroopan komission humanitaarisen avun pääosasto ECHO on myöntänyt Kirkon Ulkomaanavulle 660 000 euroa Norsunluurannikon pakolaisten auttamiseksi Liberiassa Länsi-Afrikassa.

– Kyse on korvamerkitystä rahasta Liberiassa jo meneillään olevaan avustusoperaatioon. Liberiassa on kaikkiaan 176 000 Norsunluurannikon pakolaista, joista 53 714 Ulkomaanavun toimialueella Nimbassa Pohjois-Liberiassa maiden rajalla, sanoo Ulkomaanavun humanitaarisen avun koordinaattori Anja Paajanen, joka parhaillaan vierailee Suomessa Liberian komennukseltaan.

ECHO:n raha parantaa Nimban pakolaisten keskuudessa terveyspalveluja, puhtaan veden saantia, ruokaturvaa, humanitaarisen työn logistiikkaa ja koordinointia sekä pakolaisten asunto-oloja ja heidän suojeluaan.

– Hankimme kaksi ambulanssia lisää Ulkomaanavulla jo olevan yhden ambulanssin lisäksi, palkkaamme niihin henkilökunnan ja saamme elintärkeän viestintämahdollisuuden. Pakolaisten huono ravitsemus, malarian levinneisyys ja ripuli aiheuttavat hätätilanteita. Potilaita on kuskattu välillä hoitoon Ulkomaanavun autolla. Ambulansseissa on radiopuhelimet, mikä takaa tiedon kulun syrjäkylistä sairaaloihin, koska verkkoyhteydet kännykällä eivät toimi hyvin. Sairaustapauksissa tiedon kulku on tärkeää, jotta apu saadaan pian oikeaan paikkaan.

– Lisäksi rahoitus turvaa jo meneillään olevien lääketoimitusten jatkumisen, varmistaa rokotukset ja terveydenhuoltohenkilökunnan  toiminnan syrjäkylissä sekä kaivojen rakentamisen ja ylläpidon, kertoo Anja Paajanen.

Ulkomaanapu lähettää Liberiaan henkilön ECHO:n rahoituksessa toteutettavan avun koordinoijaksi.

Viime helmi- ja maaliskuussa tilanne oli kaoottinen, sillä kymmenet tuhannet pakolaiset ylittivät maiden rajan muutamissa vuorokausissa paetessaan Norsunluurannikon presidentinvaalikiistan aiheuttamia levottomuuksia. Vuoden 2010 vaaleissa istuvan presidentin Laurent Gbagbon vastaehdokas Alassane Quattara sai keskusvaalilautakunnan mukaan 54 % prosenttia äänistä vuoden 2010 presidentinvaaleissa, mutta Gbagbo ei suostunut luopumaan vallasta. Alue suistui aseellisiin konflikteihin ja tilanne rauhoittui vasta, kun Gbagbo pidätettiin toukokuussa 2011 ja Ouattara nimitettiin virkaansa.

Pakolaiset eivät ole voineet palata koteihinsa, sillä aseelliset ryhmät polttivat heidän kotikylänsä.

– 60 prosenttia pakolaisista asuu yhä rajaseudun kylissä. Pakolaisten etniset erot aiheuttavat haasteita heidän asuttamisessaan. Nimbassa on 16 pakolaisten sijoituskylää. Krahnien heimoon kuuluvat asukkaat eivät ole halunneet siirtyä Nimbassa enemmistönä olevien gio-heimon asuttamiin kyliin, sanoo Paajanen.

Pakolaiset asuvat perheissä, Bahnin pakolaisleirissä ja sijoituskylissä Liberian ja Norsunluurannikon rajaseudulla.

– Norsunluurannikon pakolaisten elinmahdollisuudet heidät kotiseudullaan ovat tuhoutuneet. Siksi apua tarvitaan vielä vuosia. Pakolaisten mielialat ovat hieman kohentuneet. Välittömän henkiinjäämisen sijaan päivittäinen ravinnon saanti ja lasten koulutus huolestuttavat vanhempia, kuvaa Paajanen.

Avustusjärjestöt ovat onnistuneet kehittämään infrastruktuuria, joka auttaa avun toimittamisessa.  Kirkon Ulkomaanavun kumppani Equip Liberia on rakentanut teitä ja kunnostanut siltoja.

Avustusjärjestöjen työhön vaikuttaa lähikuukausina Liberian presidentin- ja parlamenttivaalien tulos. Ensimmäinen vaalikierros oli 11.10. Ääntenlasku on kesken, mutta istuvan presidentin Ellen Johnson-Sirleafin ja hänen haastajansa Winston Tubmanin arvellaan menevän marraskuussa pidettävälle vaalien toiselle kierrokselle.

Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun koordinaattori Anja Paajanen palaa Liberiaan lähiviikkoina, jossa tehtävä jatkuu.

Lisätietoja: Päivi Muma, Kirkon Ulkomaanavun Länsi-Afrikan aluetoimiston edustaja, +231-6140571

Auli Leskinen, tiedottaja, 0400-103 286