Hondurasin ihmisoikeustilanne hälyttävä – Kirkon Ulkomaanapu huolestunut Hondurasissa vallitsevasta rankaisemattomuudesta

Vuoden 2010 alusta vuoden 2011 heinäkuun loppuun mennessä Bajo Aguánissa Pohjois-Hondurasissa on Kirkon Ulkomaanavun saamien tietojen mukaan murhattu ainakin 35 pienmaanviljelijää. Tämän lisäksi elokuussa alueella tapahtui kolme henkirikosta, joiden yhteydessä on jo kuollut 12 ihmistä.  Kirkon Ulkomaanapu, osana kirkollisten avustusjärjestöjen yhteistyöelin Aprodevia, vaatii rikosten puolueetonta tutkintaa ja syyllisten saattamista vastuuseen.

Kirkon Ulkomaanapu painottaa, että ihmisoikeuksien toteutuminen on kehityksen edellytys. Erityisesti kansalaisyhteiskunnan toimintavapaus on ensiarvoisen tärkeä demokratian ja kehityksen kannalta. Kirkon Ulkomaanapu on useamman vuoden tukenut maaseudun kestävää kehitystä ja pienviljelijöiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia Hondurasissa.

Vuoden 2009 vallankaappaus oli osoitus Hondurasin demokratian hauraudesta. Vallankaappauksen jälkeen valtio on kovin ottein kukistanut mielenosoituksia, ja maassa on raportoitu toimittajien ja ihmisoikeusaktivistien murhia, vallankaappausta vastustavien ja siihen kriittisesti suhtautuvien järjestöjen ja yksilöiden seurantaa sekä heihin kohdistuvia uhkailuja.

Erityisenä huolenaiheena on ollut Bajo Aguánin alue Colónin maakunnassa, jossa pienten maanviljelijöiden ja suurmaanomistajien välinen maakiista on viimeisen puolentoista vuoden aikana lisännyt väkivaltaisuuksia. Kirkon Ulkomaanapu on saanut tietoa tahdonvastaisista katoamisista, henkirikoksista, uhkailuista ja ahdisteluista, jotka ovat kohdistuneet Bajo Aguánin alueella asuviin pienviljelijöihin.

”Koko Keski-Amerikan turvallisuustilanne on hyvin huolestuttava tällä hetkellä. Järjestäytynyt rikollisuus, jengit ja huumemafiat ovat tiukentaneet otettaan alueella Meksikon ja Kolumbian ryhdyttyä yhä tiukempiin toimiin huumekauppaa ja muuta laitonta toimintaa vastaan”, toteaa Kirkon Ulkomaanavun Latinalaisen Amerikan aluekoordinaattori Linda Ekholm.

”Erityisen hälyttävä tilanne on Guatemalassa, El Salvadorissa ja Hondurasissa, missä valtioilla ei ole tarvittavia resursseja taistella rikollisuutta vastaan. Koska hauraat valtiot eivät ole pystyneet takaamaan kansalaistensa turvallisuutta, yritykset ja varakkaammat ihmiset ovat turvautuneet yksityisiin turvallisuuspalveluihin, joiden toimintaa ei ole määritelty tarpeeksi yksityiskohtaisesti lainsäädännöllä.”

Kirkon Ulkomaanapu haluaa kiinnittää huomiota valtion velvollisuuteen turvata toimivalta-alueellaan oleskelevien ja asuvien ihmisten turvallisuus, mikä käytännössä tarkoittaa että poliisilla – ja tietyissä tapauksissa armeijalla – täytyy olla riittävät resurssit, tarkat toimintaohjeet ja riittävä koulutus kansalaisten henkilökohtaisen turvallisuuden ja heidän elämän turvaamiseen.

Kirkon Ulkomaanapu, osana kirkollisten avustusjärjestöjen yhteistyöelin Aprodevia, vaatii Bajo Aguánin laaksossa rikosten puolueetonta tutkintaa ja syyllisten saattamista vastuuseen. Kirkon Ulkomaanapu ja Aprodev vetoavat kansainväliseen yhteisöön, että se täyttäisi roolinsa ihmisoikeuksien edistämiseksi Hondurasissa. Tämä tarkoittaa muun muassa konkreettisia ja tehokkaita toimia lisäväkivallan ehkäisemiseksi ja vaarassa olevien henkilöiden suojelemiseksi Bajo Aguánissa. 

Kirkon Ulkomaanapu tukee myös Hondurasin valtion ja kansalaisyhteiskunnan anomusta avata Hondurasiin oma YK:n ihmisoikeusvaltuutetun maatoimisto, jolla olisi mandaatti tarkkailla ihmisoikeustilannetta, tehdä suosituksia ja antaa tukea valtiolle ihmisoikeustilanteen parantamiseksi.

Lisätietoja:
Linda Ekholm, Latinalaisen Amerikan aluekoordinaattori, Kirkon Ulkomaanapu, p. 050 535 1107
Toni Sandell, Policy Officer, Keski-Amerikka, Aprodev, p. +32 2 234 56 67 matkapuhelin p. +32 489 630 940

Aprodevin lausuntoja Hondurasista

Kansainvälinen lausunto 19.8.2011. Honduras: Demandan cese a la violencia en el Bajo Aguán e investigaciones efectivas para sancionar a responsables de asesinatos (espanjaksi)

Honduras: Human Rights Violations in Bajo Aguán. International Fact Finding Mission Report. July 2011. (englanniksi)

Tiedote 12.7.2011 International Organisations present a report to the European Parliament about human rights violations in Honduras (englanniksi)