Kirkon Ulkomaanapu haastaa lempeään kansalaisaktivismiin nälkää vastaan

image

Kirkon Ulkomaanavun kaksivuotinen Nälkä. Paha pala purtavaksi? -ruokaturvakampanja huipentuu tänä syksynä. Ruokaturvan edistäminen on yksi Ulkomaanavun työn tärkeimpiä päämääriä kehitysmaissa. Nälästä ja äärimmäisestä köyhyydestä kärsii noin miljardi ihmistä. Joka päivä nälkään kuolee 17 000 lasta – yksi lapsi viiden sekunnin välein.

Nälän poistamiseen on keinoja ja asialla on kiire, sillä tilanne heikkenee monessa maassa. Ilmastonmuutos pahentaa nälkäongelmaa. Ruokamarkkinoiden haavoittuvuuden vuoksi ruokakriisi uhkaa koko maailman turvallisuutta.

Oikeudenmukaisella ruokapolitiikalla ja oikein suunnatuilla tukitoimilla ruoka kuitenkin saataisiin riittämään kaikille.

– Tänä kesänä olemme havahtuneet Itä-Afrikan katastrofiin, mutta aliravitsemus on jatkuva ja vakava ongelma eri puolilla maailmaa. Tämä ongelma on ratkaistavissa ja nyt viimeistään on sen aika, Kirkon Ulkomaanavun viestintäjohtaja Veera Hämäläinen sanoo.

Kampanjan aikana ruokaturvaa käsitellään muun muassa ilmastonmuutoksen, humanitaarisen avun ja ravitsemuksen näkökulmasta.

Ota lusikka kauniiseen käteesi ja auta

Tekoja-kampanja kannustaa ottamaan lusikan kauniiseen käteen ja auttamaan. Elokuun 26. päivästä lähtien ihmiset haastetaan tekoihin nälkää vastaan: laittamaan lusikka liikkeelle, vaatimaan poliitikoilta tekoja, lahjoittamaan Ateria koko kylälle ja osallistumaan yleisötapahtumiin.

Lusikkaliike: Facebookissa toimiva Lusikkaliike tarjoaa mahdollisuuden lempeään kansalaisaktivismiin: ilmaisemaan huolen maailman nälkätilanteesta ja levittämään siitä tietoa.  Lusikkaliike kannustaa tilaamaan omaan lusikkaan kampanjatarran ja laskemaan sen liikkeelle eli piilottamaan haluamaansa paikkaan. Oman lusikan matkaa voi seurata verkossa karttapalvelun avulla: kuka lusikan löysi, mihin hän sen piilotti, kuka sen poimi seuraavaksi ja missä lusikka nyt liikkuu. Tempauksen tavoitteena on löytää uusia keinoja maailman nälkäongelman käsittelyyn ja osoittaa, että pienilläkin teoilla voi vaikuttaa: saada toinen ihminen heräämään asian äärelle ja auttamaan. www.facebook.com/lusikkaliike

Terveiset kansanedustajalle: kuka tahansa voi vaatia poliitikkoja huomioimaan kehitysmaiden puutteellisen ruokaturvan päivittäisessä päätöksenteossaan lähettämällä verkkosivujemme kautta terveiset kansanedustajalle. Viestit toimitetaan kootusti kansanedustajille tämän syksyn aikana. ruokaturva.tekojakampanja.fi

Ateria koko kylälle: Moni perhe elää tietämättä mistä saada seuraavan päivän ateria. Lahjoittamalla Aterian koko kylälle, autat heitä saamaan hätäapuna ruokaa ja selviämään pahimman kriisin yli. Tukemalla Kirkon Ulkomaanavun työtä et vain lievitä nälkää vaan poistat sen syitä. Autat ihmisiä jaloilleen niin, että he voivat tulla toimeen omillaan.  www.toisenlainenlahja.fi

Tapahtumat:  Taiteilija Jani Leinonen otti lusikan kauniiseen käteensä ja lopputuloksena syntyi ratkaisu maailman nälänhätään, Hunger King. Hunger King on Leinosen uusin taideteos, grillikioski, jonka ruokalista tarjoaa kaksi tapaa pelastaa maailma: take away ja give away. Teos on nähtävillä kolmen päivän ajan, 30.8.–1.9.2011 Kampin kauppakeskuksessa Helsingissä. Lisätietoja Tekoja-kampanjan Medialle-sivulta.

Lisäksi löydät Nälkä. Paha pala purtavaksi? -ruokaturvakampanjan Lempäälän Ideaparkista  4.-5.9.2011

Lisätietoja

Veera Hämäläinen, Kirkon Ulkomaanavun viestintäjohtaja puh. 050 386 6634

Tekoja-kampanjan verkkosivu ja kuvamateriaalia: ruokaturva.tekojakampanja.fi

Lusikkaliikkeen Facebook-sivu: www.facebook.com/lusikkaliike

Jani Leinonen,  www.janileinonen.com