Kirkon Ulkomaanapu avustaa Tomas-hurrikaanin uhreja Haitissa

image

Kirkon Ulkomaanapu toimittaa perustarpeita sadalle tuhannelle Tomas-hurrikaanin tuhoista kärsivälle ihmiselle Haitissa. Apu sisältää muun muassa vedenpuhdistustabletteja, vesikanistereita ja pressuja hätäsuojien rakentamista varten. 

Parhaillaan riehuva trooppinen hirmumyrsky Tomas uhkaa puoltatoista miljoonaa ihmistä Haitissa. Tammikuisen maanjäristyksen jäljiltä 1,3 miljoonaa ihmistä asuu yhä tilapäisissä telttaleireissä. Kirkon Ulkomaanapu on jo aloittanut vedenpuhdistustablettien ja muiden avustustarvikkeiden jakelun, joka on nyt keskeytetty myrskyn ajaksi. Jakelua jatketaan heti, kun myrsky laantuu.

Hurrikaanin arvioidaan aiheuttavan voimakkaita tulvia ja mutavyöryjä. Telttaleirit voivat kärsiä pahoja tuhoja tuulten yltyessä yli 40 metriin sekunnissa. Pelkona on myös, että rankkasateet ja tulvat nopeuttavat jo aiemmin puhjenneen koleraepidemian leviämistä.

– Kun lyhyen ajan sisällä jo kolmas katastrofi koettelee Haitia, ovat varsinkin maanjäristyksessä traumatisoituneet lapset erittäin vaikeassa asemassa. Haitilaiset ovat kokeneet kovia, ja ajatus vähäisen suojan ja omaisuuden menettämisestä huolestuttaa ihmisiä, Kirkon Ulkomaanavun Haitin maaedustaja David Korpela toteaa.

– Avustustoimet ovat välttämättömiä erityisesti lasten terveyden ja turvallisuuden kannalta.

Tilapäiskoulut hätäavun jakelupaikkoina

Tammikuisen maanjäristyksen jälkeen Ulkomaanapu on pystyttänyt koulutelttoja, rakentanut väliaikaisia luokkarakennuksia, kaivoja, käymälöitä ja koulukeittiöitä sekä toimittanut oppimateriaaleja yli 50:lle koululle. Monet kouluista sijaitsevat syrjäisillä vuoristoalueilla, jotka ovat saaneet vain vähän apua muilta tahoilta. Kouluja hyödynnetään nyt avustustarvikkeiden jakelupaikkoina.

– Tulemme jatkamaan avustustarvikkeiden jakelua näiden koulujen 20 000 oppilaalle ja heidän perheilleen heti, kun myrsky on laantunut, sanoo Korpela.

Hätäapu pitää sisällään vedenpuhdistustabletteja sadan tuhannen ihmisen tarpeisiin kuudeksi kuukaudeksi (4–5 litraa puhdasta vettä/vrk /henkilö), 15 000 vesikanisteria, 4900 muovipressua ja 100 000 pakkausta kuivumista estävää juomajauhetta koleran ja ripulin hoitoon.

Ulkomaanapu on kohdistanut avustus- ja jälleenrakennustyönsä viime tammikuisessa maanjäristyksessä pahimpia tuhoja kärsineille Gressierin, Léogânen, Grand-Goâven, Petit-Goâven ja Jacmelin alueille Port-au-Princen länsipuolelle.

Haitin hirmumyrskyn uhreja voi tukea lahjoittamalla Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahastoon, keräystili Nordea 157230-500504, viitenumero 9742.

Lisätietoja:

Kansainvälisen työn johtaja Jouni Hemberg, puh. 050 325 9579