Kirkon Ulkomaanapu auttaa Niasin saarella Indonesiassa maanjäristyksen uhreja

Paikalliset yhteistyökumppanit ovat olleet saarella avustustyössä jo tapaninpäivän tsunamista lähtien.

Maanjäristyksen vuoksi kodeistaan paenneille ihmisille jaetaan nyt muun muassa vettä ja ruokaa, kuten riisiä ja nuudeleita. Lisäksi jaetaan hätäapupaketteja ja lääkkeitä. Jakartasta on lähetetty paikalle helikopterilla lääkäreitä ja sairaanhoitajia.

Kirkon Ulkomaanavun saamien tietojen mukaan pelkästään pääkaupungissa Gunungsitolissa sortuvien rakennusten alle on kuollut satoja ihmisiä. Kuolleiden määrän pelätään nousevan tuhanteen.

Arviolta 80 prosenttia Gunungsitolin rakennuksista on sortunut tai vaurioitunut. Niasin lentokenttä on tuhoutunut, joten väliaikaisena laskeutumispaikkana toimii nyt leveämpi tienpätkä. Kaksi kaupungin suurinta kauppaa paloi maanjäristyksen jälkeen ja kaksi tärkeää siltaa on sortunut. Sähkö- ja puhelinyhteydet ovat kokonaan poikki.

"Meillä on Niasilla hyvät paikalliset yhteistyökumppanit, joilla oli mahdollisuus aloittaa avustustyö välittömästi maanjäristyksen jälkeen. Paikalliset ovat saaneet koulutusta katastrofivalmiudessa, joten he kykenevät arvioimaan nopeasti avun tarpeen ", kertoo Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun päällikkö Helena Manninen-Visuri, joka vieraili Niasin saarella ja Sumatralla helmikuussa.

"Niasin saari on aika lailla luonnon armoilla normaaleissakin oloissa. Sitä koettelevat joka vuosi sateet ja tulvat, joten katastrofivalmius on tarpeen", toteaa Manninen-Visuri.

Tapaninpäivän tsunamin takia Niasilla on edelleen ihmisiä evakossa ja heille on järjestetty tilapäistä majoitusta, ruokaa ja traumaneuvontaa. Kirkon Ulkomaanapu on tukenut myös Niasin vesi- ja sanitaatiohuoltoa.

Kirkon Ulkomaanavussa tietoja antavat:
Tiedottaja Riitta Saarinen, puh. 1802 459 tai 044-5566 829
Humanitaarisen avun suunnittelija Merja Luukkanen, puh. 1802 513.