Kirkon Ulkomaanapu auttaa Indonesiassa – tilanne kriittinen tuhoalueilla

Kirkon Ulkomaanavun paikallisen kumppanijärjestön lääkintätiimin jäsen tutkii potilasta Palun kaupungin suurmoskeijan pihalla. Kuva: Yakkum Emergency Unit

Kuolleiden määrän arvioidaan vielä nousevan Indonesian maanjäristyksen ja tsunamin jäljiltä, kun pelastustyöt etenevät. Tuhoalueiden tilanne on nyt kriittinen, ruuan ja veden lisäksi on pulaa erityisesti polttoaineesta.

Kymmenet tuhannet ovat jääneet kodittomiksi viime perjantaina tapahtuneen maanjäristyksen ja sitä seuranneen tsunamin jälkeen Sulawesin saarella Indonesiassa. Ihmiset ovat menettäneet kaiken. YK on raportoinut 1580 ihmisen menehtyneen ja 2500 loukkaantuneen vakavasti.

Kirkon Ulkomaanavun paikalliset yhteistyökumppanit antavat nyt tuhoalueella lääkintäapua ja jakavat ruokaa ja vettä.

”Lisäksi kotinsa menettäneille jaetaan suojamuoveja, huopia, makuualustoja, hygieniatarvikkeita, taskulamppuja ja paristoja. Avustustiimit liikkuvat uusille alueille kartoittamaan avuntarpeita”, Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun päällikkö Eija Alajarva kertoo.

Sähkönjakelua ei olla vielä saatu toimimaan tuhoalueilla ja evakuointikeskuksiin tarvitaan generaattoreita ja polttoainetta. Osaan pahiten tuhoutuneista alueista ei olla vielä saatu yhteyttä, koska tietoliikenneyhteydet ovat poikki.

Katastrofialueilla tarvitaan apua vielä pitkään. Akuutin hätäapuvaiheen jälkeen Kirkon Ulkomaanapu tulee jatkamaan työtä tuhoalueilla antamalla psyko-sosiaalista tukea alueen asukkaille ja tukea jälleenrakentamisessa. Tuemme myös yhteisöjen parempaa valmistautumista luonnonkatastrofeihin koulutuksella ja valmiussuunnitelmien tekemisellä.

Lisätietoja:
Humanitaarisen avun päällikkö Eija Alajarva, p. 040 582 1183

Indonesian tsunami: lahjoita hätäapua katastrofin uhreille