Kirkon Ulkomaanapu auttaa ihmisiä pahimmilla tuhoalueilla

image

Kirkon Ulkomaanapu ohjaa apunsa Cebun ja Leyten saarille Filippiinien keskiosaan. Tärkeä avustuskohde on Leyten saarella oleva Taclobanin kaupunki, jossa Haiyan-myrskyn aiheuttamat tuhot ovat erittäin suuret.Kaupungissa vieraillut YK:n humanitaarisen avun päällikkö Valerie Amos kertoo Taclobanissa olevan yhä ruumiita teiden varsilla ja hajonneissa rakennuksissa. Kymmeniä tuhansia ihmisiä on taivasalla. Apua ei vieläkään ole pystytty toimittamaan kaikille tarvitseville.

”Keskitymme avustustyössämme siihen, että vesi- ja ruokatarvikkeet eli tärkeä perusapu saadaan toimitettua turvallisesti ja varmasti perille. Myös raivaustyö on nyt tärkeää. Rahoitamme kotien rakentamista ja myrskyn jälkien korjaamista”, kertoo Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun päällikkö Eija Alajarva.

Kirkon Ulkomaanavun tuella annetaan eniten tarvitseville perheille ruoan ja veden lisäksi korjauspakkauksia, jotka sisältävät vaneria, puutavaraa, aaltopeltiä, nauloja, vasaran ja sahan.

”Tavoitteemme on, että myös kouluja ja sairaalaklinikoita päästäisiin korjaamaan mahdollisimman pian.”

Tuhoalueella työskentelevät avustustyöntekijät ovat tällä hetkellä erityisen huolissaan pikkulasten ja vanhusten selviytymisestä. Selvää on myös, että monet ovat menettäneet aivan kaiken ja tulevat tarvitsemaan apua pitkään.

”Ruoka-apua pitää pystyä jatkamaan vielä kauan. Useimmat ruoka-apupaketit riittävät perheille viikoksi. Mutta mitä sen jälkeen? Miten saada ihmisille toimeentulo? Miten ihmiset voivat kalastaa, jos he ovat menettäneet kalastusvälineet ja veneet?” kirkollisten avustusjärjestöjen ACT-allianssin paikallisen järjestön avustustyöntekijä Andy Tiver kysyy.

Ulkomaanapu pyrkii tukemaan myrskyn riepottelemaa maata lisäksi niin, että hauras taloustilanne kohenisi. Osa avusta toimitetaan rahaa työstä -periaatteella.

”On tärkeää tukea myös heitä, jotka selvisivät myrskystä. Pestaamme töihin paikallisia ihmisiä, joille maksamme pientä korvausta rakennusten korjaamisesta. Tällainen työ auttaa ihmisiä palaamaan arkeen ja saamaan taas kiinni elämästä”, Alajarva kertoo.

Ulkomaanapu on myöntänyt omasta katastrofirahastostaan Filippiinien uhreille 100 000 euroa. Järjestön oma lahjoituskeräys on tuottanut jo 226 220 euroa.

Ulkomaanapu koordinoi raha-apua paikan päälle yhdessä sisarjärjestöjensä, amerikkalaisen LWR:n (Lutherian World Review) ja norjalaisen NCA:n (Norwegian Church Aid) kanssa.

”Perinteisesti tuemme aina paikallisten kirkkojen ja seurakuntien avustustyötä. Näin olemme tehneet nyt myös Filippiineillä. Kirkkojen koulutetut vapaaehtoiset aloittivat maassa heti katastrofin jälkeen tärkeän perusavun antamisen. Heitä tukemalla apumme ulottuu nopeasti ruohonjuuritasolle, mahdollisimman lähelle avun tarvitsijoita”, Alajarva toteaa.

Kuvateksti: Vapaaehtoisten avulla pakattiin viisi tuhatta ruoka-apupakettia Filippiinien pääkaupungissa Manilassa. (Kuva: ACT-allianssi)

Lahjoita: Nordea / FI33 1572 3000 5005 04, viite: 1481
Soita: 0600 9 5124 = 20,11 e/puhelu (+pvm/mpm)
Lähetä tekstiviestinä sana LAHJOITUS numeroon 16499 (20e)

Lisätietoja:
Humanitaarisen avun päällikkö Eija Alajarva, p. 040 582 1183
Tiedottaja Ulla Kärki, p. 050 576 7948