Kirkon Ulkomaanapu auttaa Haitissa

Työhön pyydetään tukea seurakunnilta ja yksityisiltä lahjoittajilta.

Kirkon Ulkomaanapu jakaa yhdessä Luterilaisen maailmanliiton Haitin toimiston kanssa ensiapuna lääkintäpakkauksia, peruslääkkeitä ja vedenpuhdistustabletteja. Jakelu on jo aloitettu kirkollisten avustusjärjestöjen myöntämän pika-avun turvin.

Tarvikkeet jaetaan pääkaupungin Port-au-Princen alueella ja Grand Ansen maakunnassa maan länsiosassa. Jakelu järjestetään kirkollisten sairaaloiden ja terveysasemien kanssa. Niiden potilasmäärät ovat nopeasti kasvaneet, koska suurin osa julkisista terveysasemista on suljettu.

"Olemme huolissamme Haitin tilanteesta. Jo ennen levottomuuksia Haiti on ollut yksi Latinalaisen Amerikan köyhimmistä maista. Kirkon Ulkomaanapu tukee Haitissa pitkäjänteistä kehitysohjelmaa. Nyt tarvitaan lisäksi hätäapua. Kun turvallisuustilanne rauhoittuu, teemme tarkemmat arviot eri alueiden tuhoista ja tarpeista", toteaa Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen.

Haitin kapinallisten ja hallituksen joukkojen väliset väkivaltaisuudet ovat ajaneet koko maan kaaoksen partaalle. Maan pohjois- ja keskiosan useat kaupungit ovat joutuneet saarroksiin. Niiden peruspalvelut eivät toimi, ja huolto on romahtanut. Pääteitä on suljettu.

Sama tilanne on syntymässä pääkaupungissa ja maan eteläosassa, ellei kriisiin löydy nopeasti poliittista ratkaisua. Ihmiset ovat paenneet taisteluja suurin joukoin, mutta päätiet ovat turvattomia liikkua. Naapurimaan Dominikaanisen tasavallan raja on suljettu.

Ulkomaalaiset ovat alkaneet lähteä Haitista. Kirkollisten avustusjärjestöjen ulkomaalaiset ja paikalliset työntekijät ovat kuitenkin jatkanet työtään ja aloittaneet hätäaputoimet maassa. Ne valmistautuvat myös jakamaan ruokaa ja taloustarvikkeita sekä antamaan suojaa evakoille. KUA valmistautuu jatkamaan Haitin hätäapua ainakin vuoden loppuun.

Kirkon Ulkomaanavun kautta voit auttaa Haitissa lahjoituksin.

Lahjoita suoraan tilille! Nordea 157230-500504 ja Sampo 800018-223340. Viestikohtaan merkintä "Haiti".

Soita keräyspuhelimeen! 0600-11201 (10, 10 € / puhelu + pvm).

Lahjoita mobiilirahalla! Lähetä viesti KUA KAT10 numeroon 13555. Lahjoittaminen onnistuu Radiolinjan, Soneran, DNA:n ja Saunalahden liittymillä. Lahjoitukseksi arvo 10 euroa veloitetaan mobiilirahakukkarosta. Lisäksi veloitetaan normaalihintainen tekstiviesti matkapuhelinlaskulla. Lue lisää!

Lisätietoja:
Tiedottaja Riitta Saarinen, puh. (09) 1802 459 ja 044-5566829
Humanitaarisen avun suunnittelija Helena Manninen-Visuri, puh. (09) 1802 386 ja 040-7663542
Toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen, puh. (09) 1802 415 ja 040-5313514