Kirkon Ulkomaanapu aloittaa avustustyön syyrialaispakolaisten parissa Jordaniassa

Kirkon Ulkomaanapu alkaa tukea nuoria syyrialaisia Jordanian pakolaisleirillä. 15-24 -vuotiaiden nuorten psykososiaaliseen tukiohjelmaan kuuluu muun muassa ammattikoulutusta, taiteen tekemistä, rauhankasvatusta ja urheilua. Nuoret ovat usein unohdettu ryhmä, joka turhautuu leiriolosuhteissa.

”Puolet Za’atrin pakolaisleirin noin 30 000 asukkaasta on lapsia ja nuoria. Yleensä nuoret ovat se pakolaisryhmä, joka jää vaille tukea tai saa sitä viimeiseksi. Nuorten miesten ikävystyminen on yksi vaikeimmista asioista leirillä, koska se lisää levottomuuksia”, Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun koordinaattori Minna Peltola toteaa.  Peltola vieraili Za’atrin pakolaisleirillä syyskuun alussa.

Kirkon Ulkomaanavulla on oma toimisto Jordaniassa. Jordanian viranomaiset antoivat Kirkon Ulkomaanavulle eilen keskiviikkona luvan aloittaa avustusoperaation Za’atrin leirillä. Yhteistyökumppanina on Jordanian Hashemite Charity -järjestö, joka antaa Kirkon Ulkomaanavulle toimitilan leiriltä.

Kahden ensimmäisen kuukauden aikana Kirkon Ulkomaanavun ohjelmassa tulee olemaan noin tuhat leirillä asuvaa nuorta. Nuorten tukiohjelma aloitetaan mahdollisimman pian – toivon mukaan jo lokakuun alussa. Ohjelma jatkuu myös vuonna 2013.

Teltoissa asuminen tukalaa

Za’atrin pakolaisleirille tarvitaan pikaisesti lisäapua. Nyt siellä on tukahduttavan kuumaa, noin 45 astetta, ja teltoissa asuminen on tukalaa. Pian kuitenkin tulee talvi ja lumisateiden myötä teltat käyvät mahdottomiksi asua.

Kirkollisten avustusjärjestöjen verkoston ACT-allianssin maailmanlaajuinen rahoitusvetoomus Syyrian pakolaisten avustusoperaatiolle julkaistaan tänään torstaina. Vetoomuksella pyritään saamaan rahoitusta muun muassa telttojen varustamiseksi talviasuttaviksi sekä lääkeapua pakolaisille.

Ulkomaanavun psykososiaalinen tukiohjelma on osa ACT-vetoomusta. Ohjelman kokonaissumma on runsaat 800 000 euroa, josta 400 000 euroa aiotaan hakea Suomen Ulkoministeriöstä.

Koko leiri ruoka-avun varassa

Za’atrin pakolaisleiri perustettiin heinäkuun lopussa Jordaniaan lähelle Syyrian rajaa. Joka yö leirille saapuu noin 1100 uutta pakolaista bussikyydillä. Kun leiri avattiin, siellä ei ollut sähköä ja vedestä oli pulaa.

”Aavikolle perustettu leiri on masentava ja siellä on hiekkapölyä. Ihmisillä on hengitysongelmia. Leiri jouduttiin avaamaan ennen kuin peruspalvelut olivat valmiina. Nyt leirille on saatu jo sähköt, mutta koko leiri on edelleen ruoka-avun varassa eikä vettä ole riittävästi”, Kirkon Ulkomaanavun Lähi-idän alue-edustaja Outi Behm kertoo.

Jordaniassa on tällä hetkellä noin 85 000 rekisteröitynyttä pakolaista. Todellinen pakolaisten määrä Jordaniassa on eri arvioiden mukaan 150 000 – 200 000. Kirkon Ulkomaanapu on hakemassa myös lupaa toimia leirin ulkopuolella asuvien syyrialaisten pakolaisnuorten ja jordanialaisnuorten parissa.

Auta Syyrian väkivaltaisuuksien uhreja lahjoittamalla verkossa tai lähettämällä tekstiviesti APU numeroon 16 499 (10 € /viesti).

Lisätietoja:

Kirkon Ulkomaanavun Lähi-idän alue-edustaja Outi Behm, p. +962 77 779 4440 (Jordania) tai
Humanitaarisen avun koordinaattori Minna Peltola, p. +358 40 739 5612

Tilaa Kirkon Ulkomaanavun uutiskirje.