Kirkolliset avustusjärjestöt yhdistävät voimansa

Kirkolliset katastrofi- ja kehitysyhteistyöjärjestöt ovat perustamassa yhden maailman suurimmista verkostoista. Perustettavan ACT-allianssin (Action by Churhces Together) yhteen laskettu budjetti on yli 2 miljardia Yhdysvaltain dollaria vuodessa ja sen palveluksessa on 40 000 työntekijää. Suomesta ACT-allianssiin kuuluu Kirkon Ulkomaanapu.

ACT-allianssi muodostaa maailman suurimman ei-valtiollisen avustusorganisaation. Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen toteaa, että hallinnon virtaviivaistamisen ja yhteistyön kehittämisen lisäksi ACT-allianssi tulee parantamaan hankkeita käytännössä toteuttavien Etelän kumppaneiden vaikuttamismahdollisuuksia.

ACT-allianssi syntyy, kun kehitysyhteistyötä tekevien kirkollisten järjestöjen verkosto ACT Development päätti keskiviikkona Buenos Airesissa pitämässään kokouksessa liittyä katastrofijärjestöjä edustavaan ACT Internationaliin. Allianssiin kuuluu yli 150 järjestöä ja kirkkoa sekä Etelästä että Pohjoisesta.

– ACTin verkoston ainutlaatuisuus syntyy sen yhteistyöstä kirkkojen kanssa kaikkialla maailmassa. Kun suurin osa muusta infrastruktuurista romahtaa, paikalla on yhä kirkko, jonka kanssa me voimme tehdä yhteistyötä, Act Internationalin johtaja John Nduna totesi.

ACT International koordinoi kirkollisten avustusjärjestöjen humanitaarista apua. Se on viime aikoina toiminut muun muassa Sri Lankassa, Gazassa, Zimbabwessa ja Afganistanissa.

ACT-allianssin virallinen julkistaminen tapahtuu ensi maaliskuussa Malawissa.

Lisätietoja:
Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen, 040-531 3514