Kirkoilla on keskeinen rooli Etelä-Sudanin rauhoittamisessa

Etelä-Sudanin kirkkokunnilla on tärkeä rooli nuoren valtion väkivaltaisuuksien lopettamisessa. Kirkoilla oli suuri merkitys jo sisällissodan jälkeisessä tilanteessa sekä Etelä-Sudanin itsenäistymisessä kesällä 2011.”Tämän työn tarve jatkuu edelleen”, toteaa ekumeeninen rauhanlähettiläs, piispa Samuel Kobia. Kenialainen Kobia on tunnustellut mahdollisuuksia rauhan aikaansaamiselle ja vakiinnuttamiselle sekä Afrikan kirkkojen neuvoston Etelä-Sudanin erikoislähettiläänä että Kirkkojen Maailmanneuvoston ja Etelä-Sudanin kirkkojen ekumeenisena edustajana.

Kirkon Ulkomaanapu on ollut alusta asti mukana Kobian taustajärjestöjen työssä ja lupautunut myös rahoittamaan rauhanponnisteluja.

Etelä-Sudanin sisällissodaksi laajenneen kiistan osapuolet allekirjoittivat aselevon viikko sitten, mutta se ei valitettavasti ole lopettanut väkivaltaisuuksia. Ne ovat jatkuneet joulukuun puolivälistä lähtien. Liki puoli miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan kodistaan ja ainakin tuhannen ihmisen arvioidaan kuolleen. Suurin osa maan sisäisistä pakolaisista on hakenut turvaa eri puolilla Etelä-Sudania maassa olevien YK:n joukkojen leiristä.

”Kirkkoja poltettu, pappeja häädetty”

Samuel Kobia on ehtinyt käydä tapaamassa konfliktin osapuolia kaksi kertaa. Hänen mielestään huolestuttavinta on erilaisten aseistettujen sotajoukkojen muodostuminen sisällissodan komentajien ympärille.

”Nämä ryhmittymät ovat vahvasti aseistettuja ja täysin arvaamattomia. Kummallakaan sisäisen kriisin osapuolista ei ole kontrollia tai toimivaltaa näihin yksittäisiin joukkoihin”, Kobia toteaa.

”Toinen huolestuttava piirre on heimohajaannuksen leviäminen kirkkokuntiin. Erityisasemassa on presbyteerinen kirkko, joka on erityisen vahva lähellä Etiopian rajaa, missä entinen varapresidentti Riek Machar nyt oleskelee. Presbyteerissä kirkossa on vahvana Nuer-heimo”, hän selvittää.

Etelä-Sudanin kirkkokuntien yhteisessä rauhanponnistelussa ovatkin avainasemassa maan pääheimoja edustavat kirkonmiehet, Nuer- ja Dinka-papit. Tuoreimmat taistelu-uutiset Etelä-Sudanista kertovat, että kirkkoja on poltettu ja kristittyjä pappeja häädetty kirkoistaan.

Etelä-Sudanin valtataistelun ytimessä on presidentti Salva Kiirin ja entisen varapresidentin Riek Macharin lisäksi heidän heimotaustansa sekä vallanjako maan ainoassa, Sudan People´s Liberation Movement (SPLM) -puolueessa.

Lisätietoja:
Oskari Rantala, maajohtaja, Etelä-Sudan, +211 954 894 574