Kirjallinen keittokirja Naisten Pankilta

image

Vapaaehtoisverkosto Naisten Pankin aktiivien koostama, reseptejä ja kaunokirjallisuutta yhdistävä keittokirja julkaistiin 10.9. Helsingissä ravintola Madame Krogissa.

Naisten Pankin keittokirjan idea syntyi Helsingin Sanomien entisen päätoimittajan Reetta Meriläisen ja tutkija-kirjailija Johanna Pentikäisen keskusteluista, joissa pohdittiin molemmille läheisiä asioita: Naisten Pankkia, kirjoja ja ruokaa.

”Ruoka valikoitui teemaksi, koska halusimme etsiä suomalaisia ja kohdemaiden naistenpankkilaisia yhdistävää, valoisaa ja voimaannuttavaa aihepiiriä”, Meriläinen ja Pentikänen kertovat.

Lautasellinen iloa -kirjassa yhdistyvät Naisten Pankin kohdemaiden etniset reseptit suomalaisnaisten lempiruokiin. Reseptejä on Guatemalasta, Liberiasta, Palestiinalaisalueilta ja Kambodzasta, joten ne tarjoavat mahdollisuuden vierailla eri mantereiden ruokaperinteissä. Suurin osa näistä resepteistä on koottu Naisten Pankin tukemissa hankkeissa työskenteleviltä. Esimerkiksi palestiinalaiset reseptit on kerätty Naisten Pankin hankkeen kokkauskurssille osallistuvilta naisilta.

Suomalaisia reseptejä ovat lahjoittaneet puolestaan Naisten Pankin tukijat. Näissä resepteissä on mukana niin perinneherkkuja kuin uusia ideoita eri kausien ruoanlaittoon.

Naisten Pankin keittokirjassa ruokaa tarkastellaan myös kaunokirjallisesti. Mielen ravinnoksi kirja tarjoaa kahdeksan valiokirjailijan tekstit. Kirjallisen lusikkansa soppaan työnsivät Irja Askola, Hannu-Pekka Björkman, Laura Honkasalo, Leena Lehtolainen, Sinikka Nopola, Aki Ollikainen, Jari Tervo ja Ilpo Tiihonen.

Ostamalla Lautasellinen iloa -kirjan tuet Naisten Pankkia, joka edistää kehitysmaiden naisten yrittäjyyttä ja toimeentuloa. Kirjan tilausten tiedustelut osoitteessa: naistenpankki@kirkonulkomaanapu.fi.

Lisätietoja: Marja-Liisa Saraste, marja-liisa.saraste@kirjapaja.fi, (09) 6877 4568.

Kirjan kansikuva ja tekijöiden kuvat Kirjapajasta.

Arvostelukappaleet: minna.vatja@lastenkeskus.fi