”Upeaa työtä”, kiitti Liberian presidentti Naisten Pankin saavutuksia

image

Kirkon Ulkomaanapu isännöi Naisten Pankin ja Opettajat ilman rajoja -verkoston vieraita Liberiassa tammikuussa. Vieraat kohtasivat matkallaan lukuisia naisia – köyhien maaseutukylien asukkaista maan presidenttiin.Naisten Pankki sai alkunsa tammikuussa 2007. Tuolloin joukko suomalaisia vaikuttajanaisia tutustui Kirkon Ulkomaanavun työhön Liberiassa. Matka herätti ajatuksia – ja halun auttaa.

Nyt, seitsemän vuotta myöhemmin, naiset palasivat suuren ajatuksensa juurille Liberiaan. Kuten ensimmäisellä matkallaankin, he tapasivat jälleen Liberian presidentin Ellen Johnson Sirleafin.

Presidentin kansliassa oli jännitystä ilmassa, kun presidenttiä odotettiin. Tunnelma keveni heti, kun presidentti istuutui paikalleen ja näki seurueessa pitkäaikaisen ystävänsä ja Liberian tuntijan, ministeri Elisabeth Rehnin.

Tunnin pituisessa keskustelussa vieraat halusivat kuulla uutisia maan nykytilanteesta. Yksi presidentin huolenaihe on maan koulutuksen taso. Opettajien koulutus Liberiassa on heikkoa: vain kolme viidestä liberialaisesta osaa lukea.

Liberialaisen yleinen haave on muuttaa Yhdysvaltoihin. Usein maasta lähtevät juuri he, joiden osaamista maan kehitykseen kaivataan eniten. Presidentin mukaan aivovuodon syitä ovat muun muassa puutteelliset sosiaalipalvelut ja heikko palkkataso.

”Hallituksen tehtävä on luoda edellytyksiä liberialaisten vahvan yrittäjähengen toteutumiseksi”, sanoi Nobel-palkittu, Afrikan ensimmäinen naispresidentti Sirleaf.

Kananmunakauppa luo työpaikkoja

Ellen Johnson Sirleaf kertoi tietävänsä, kuinka naisten Pankki tekee työtä auttaakseen kehitysmaissa köyhimpiä naisia. Hän korosti, että myös Liberiassa kansalaisjärjestöillä on tärkeä rooli kansalaisyhteiskunnan rakentamisessa.

Liberiassa tunnetaan hyvin paikallisen Project New Outlook -järjestön (PNO) kanalahanke, jota Ulkomaanapu tukee. Hankkeessa köyhät maaseudun naiset saavat aloituspakettina 30 kanaa. Munia myymällä he voivat aloittaa pienliiketoiminnan.

”Varapresidenttini kävi tutustumassa Ulkomaanavun kanalahankkeisiin ja toi kananmunia tuliaisena. Niistä on hyvä aloittaa isomman yritystoiminnan kehittäminen”, presidentti suositteli.

Suuri osa Liberian elintarvikkeista tuodaan ulkomailta. Se on kallista. Ulkomaanavun hankkeen myötä kauppoihin tuli ensi kertaa kotimaisia kananmunia. Oma tuotanto lisää työllisyyttä ja vähentää riippuvuutta ulkomaisista markkinoista.

Naisten Pankin matkalla oli mukana yrittäjä Satu Mehtälä. Hän oli naisten Pankin ensimmäinen puheenjohtaja ja mukana myös seitsemän vuoden takaisella, ensimmäisellä matkalla Liberiassa.

Mehtälän muistoissa on pysynyt presidentin ohje seitsemän vuoden takaa:

”Always tell the story of hope.” Toivoa on aina, eikä pidä lakata yrittämästä.

Mehtälä näkee Liberian naisissa paljon tahdonvoimaa.

”He haluavat yrittää, vaikka koulutustaso on heikko ja kaikesta pulaa. Mietimme ensimmäisen matkamme jälkeen kovasti, mitä voimme tehdä näiden naisten hyväksi”, Mehtälä sanoo.

Jo paluumatkalla naiset päättivät perustaa verkoston kehitysmaiden naisten auttamiseksi ja yrittäjyyden tukemiseksi.

”Naisten Pankki sai alkunsa Liberian kokemustemme innoittamana, ja sen jälkeen olemme kertoneet toivon sanomaa tuhansille suomalaisille”, Mehtälä toteaa.

Seitsemässä vuodessa Naisten Pankki on kerännyt kehitysmaiden naisten yrittäjyyden tukemiseen yli kuusi miljoonaa euroa.

Matkalla oli viisi Naisten Pankin perustajajäsentä: Satu Mehtälä, Leena Majander, Kirsi Saloranta, Päivi Sihvola ja Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen. Naisten Pankki on saanut vuosien saatossa myös uusia tarmokkaita jäseniä, joista Liberian matkalle osallistuivat muiden muassa Heidi Hautala, Reetta Meriläinen, Olli Muurainen, Antti Reenpää ja Elisabeth Rehn.

Opettajat ilman rajoja -verkoston ohjausryhmän jäsenistä oli mukana: Ritva Semi (pj), Hannele Cantell, Jussi Karakoski, Jyri Komulainen, Päivi Lipponen ja Heikki Luminen.

Kuva: Antti Reenpää

Lisätietoja:
Veera Hämäläinen, viestintäjohtaja, puh. 050 386 6634
Antti Pentikäinen, toiminnanjohtaja, puh. 040 531 3514
Ulla Tarkka, viestinnän asiantuntija, Liberia, puh: +231 888 058 954