Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Jouni Hemberg: ”Kehitysyhteistyövarojen leikkausten vaikutukset dramaattisia”

Kriisin keskellä kamppailevaan Keski-Afrikan tasavaltaan on korjattu Kirkon Ulkomaanavun tuella kouluja lähes 30 000 lapselle runsaan vuoden sisällä. Kuva: Catianne Tijerina
Kriisin keskellä kamppailevaan Keski-Afrikan tasavaltaan on korjattu Kirkon Ulkomaanavun tuella kouluja lähes 30 000 lapselle runsaan vuoden sisällä. Kuva: Catianne Tijerina

Tänään julkistettuun hallitusohjelmaan on kirjattu yhteensä lähes 400 miljoonan euron leikkaukset kehitysyhteistyömäärärahoihin. ”Vaikutukset ovat vähintään dramaattisia”, sanoo Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Jouni Hemberg.

Leikkaukset koostuvat 200 miljoonan euron supistuksesta ja 100 miljoonan euron avustusmuotoisentuen muuttamisesta lainaksi. Lisäksi päästöhuutokauppatuloja ei enää ohjata kehitysyhteistyöhön, mikä tarkoittaa vuosittain noin 60-70 miljoonan lisäleikkauksia.

Maailmassa on nyt enemmän ja vaikeampia humanitaarisia kriisejä kuin koskaan aiemmin: Syyrian pitkään jatkunut sota, Etelä-Sudanin yhä paheneva tilanne, Keski-Afrikan tasavallan kriisi sekä vasta Nepalia ravistellut maanjäristys vaativat välitöntä reagointia ja pitkää sitoutumista avustustyöhön.

Yksi Kirkon Ulkomaanavun työn tavoitteita on turvata ihmisille elämisen mahdollisuus kotimaissaan. Välimerellä hukkuvien pakolaisten kasvava määrä osoittaa kuitenkin, että monen olosuhteet kotimaissa ovat kestämättömät.

”Me emme elä tyhjiössä. Vakaus Suomen ulkopuolella on tärkeää. Kirkon Ulkomaanapu toimii hauraissa valtioissa. Niissä ollaan todella kaukana tilanteesta, jossa valtiot pystyisivät itse ottamaan vastuun kansalaisistaan tai olisi mahdollista löytää halukkaita investoijia”, Jouni Hemberg sanoo.

Syksy 2015 on tärkeää aikaa myös maailmanlaajuisen kehitysyhteistyön näkökulmasta. Tavoitteena on määritellä Post2015-tavoitteet sekä saada aikaan uusi ilmastosopimus.

”Ilmoitetut leikkaukset vesittävät rajusti tätä työtä. Suomi ei myöskään saavuta asettamaansa tavoitetta nostaa kehitysyhteistyön määrärahansa 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2015 mennessä. Kaikki tämä antaa signaalin siitä, että Suomi ei ole sitoutunut kansainväliseen yhteistyöhön”, sanoo Kirkon Ulkomaanavun vaikuttamistyön päällikkö Katri Suomi.

Lisätietoja:
Jouni Hemberg, toiminnanjohtaja, +1 301 385 0841 tai + 358 50 325 9579,
Katri Suomi, vaikuttamistyön päällikkö, p. 040 635 1738