Kaupan rakenteet muutettava oikeudenmukaisemmiksi

Kobia osallistui Kirkon Ulkomaanavun ja Suomen Kuvalehden Globalisaation oikeudenmukaisuus -seminaariin Oulun täydessä tuomiokirkossa. Keskustelun teemana oli Sorto.

Muut panelistit olivat ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki ja Mikkelin piispa Voitto Huotari.

Ministeri Lehtomäki korosti puheenvuorossaan, että Suomi pyrkii Maailman kauppajärjestössä saamaan aikaan kehitysmaiden etuja ajavia muutoksia maailmankaupan sääntöihin. EU ja Yhdysvallat ovat muun muassa luvanneet lopettaa maatalouden vientituet, jotta kehitysmaiden maataloustuotteiden kilpailuasema markkinoilla paranisi.

Kilpailu tarvitsee erotuomaria

Piispa Voitto Huotarin mielestä tarvitsemme nykyistä vahvempia kansainvälisiä järjestelmiä, jotta globalisaation myönteiset vaikutukset olisivat mahdollisimman monen ulottuvilla ja sen kielteisiä seurauksia voitaisiin minimoida.

Vapaalle kilpailulle perustuva markkinatalous johtaa köyhien hyväksikäyttöön, Huotari totesi. Kilpailu tarvitsee erotuomaria ihmisten itsekkyyden kurissa pitämiseksi sekä erilaisten sorron muotojen vähentämiseksi.

Keskustelussa pääsihteeri Kobia korosti, että ylikansallisille yrityksille on luotava kansainvälisiä sääntöjä, jotta kehitysmaiden ihmisten oikeuksia ja ympäristöä voitaisiin puolustaa mahdollisia rikkomuksia ja laiminlyöntejä vastaan.

Ministeri Lehtomäki totesi, että Suomen pyrkimyksenä on saada aikaan yritysten toimintaa koskevia kansainvälisiä sääntöjä.

Hallitus lipsuu 0,7-tavoitteesta

Piispa Huotari kysyi ministeri Lehtomäeltä, voivatko kansainvälisestä vastuusta huolestuneet suomalaiset luottaa siihen, että hallitus pitää kiinni tavoitteestaan nostaa kehitysyh-teistyömäärärahoja 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta vuoteen 2010 mennessä.

Lehtomäki myönsi, että hallituksen tämän vuoden budjettikehyspäätös tekee käytännössä mahdottomaksi toteuttaa hallituksen aikataulutavoitetta.

Hän kuitenkin korosti, että hallitus nostaa kehitysyhteistyömäärärahoja 50 miljoonaa euroa vuodessa ja että määrän lisäksi on kiinnitettävä huomiota kehitysyhteistyön laatuun.

Saamelaisten oikeudet puhuttivat

Pääsihteeri Kobia kiinnitti huomiota alkuperäiskansojen ongelmiin. Hän suuntasi tämän kysymyksen myös suomalaisille: Onko saamelaisten oikeudet, heidän oikeutensa maahan, omaan elämäntapaan ja identiteettiin, täysin tunnustettu?

Piispa Huotarikin tarttui kysymykseen Suomen saamelaisväestön oikeudesta porotalousmaihin Lapissa. Hän korosti, että kirkot nykyisin ovat vaatimassa oikeudenmukaisuutta alkuperäisyhteisöille. Yhtenä merkkinä siitä on, että luterilaisen kirkon kirkolliskokouksessa on kiintiöpaikka saamelaisten edustajalle. (KT/Ulf Särs 28.5.2005)

Tiedoksi: globalisaatiokeskustelun alustukset ja kuvia löytyy tältä sivulta.