Kaksi tuntia kehitysavulle

”Meillä on varaa pitää kiinni annetuista lupauksista.” Tätä mieltä olivat tasavallan presidentti Tarja Halonen, presidentti Martti Ahtisaari, kaksitoista kutsuttua puhujaa sekä yhdeksäntoista muuta kehitysavusta kaksiminuuttisen puheenvuoron tuomiokirkossa käyttänyttä Suomen kehitysyhteistyövarojen nostamisesta kohti sovittua 0,7 prosenttia bruttokansantulosta.

”Mutta prosenttilasku on prosenttilaskua, jos bkt laskee, ei sovitun prosenttiosuuden saavuttaminen enää merkitse varojen kasvua”, muistutti tasavallan presidentti Halonen avauspuheenvuorossaan.

”0,7 prosentin tavoite nostettiin esiin ensimmäisen kerran vuonna 1970, nyt lupauksista on pidettävä kiinni. Olemme sitoutuneet YK:n vuosituhattavoitteisiin”, Halonen jatkoi.

”Kehitysrahoituksen nostaminen vaatii johtajuutta. Suomella on nostamiseen varaa, ja tiedämme että apu menee perille”, sanoi presidentti Ahtisaari omassa puheenvuorossaan

”Sain juuri tammikuussa puhelun Ulkomaanavun työntekijältä Sudanista, syntymäpäivälahjoituksillani rakennetun koulun pihalta, joka nyt on toiminnassa. Erityisen iloiseksi tulin kuullessani, että yksi koulun tytöistä haluaa tulla aikuisena oman maansa presidentiksi”, hän kertoi.

Tukea koulutukseen

Tilaisuudessa kuultiin monipuolisia näkökantoja kehitysyhteistyöstä, sen painotuksista ja merkityksestä. Esille nousseita teemoja olivat rahoituksen lisäksi muun muassa naisten ja tyttöjen oikeudet ja koulutus.

”On ihmeellistä, että naiset edelleen jätetään sivuun. Sukupuolinen syrjintä on ihmisoikeusrikos. Etenkin naisten ja tyttöjen koulutukseen on panostettava”, presidentti Halonen sanoi.

”Kehitysapu puhuttaa määräänsä nähden paljon. Lupauksen edellyttämän noston määrällä rakennettaisiin 80 kilometriä moottoritietä. Sisällöstä sen sijaan ei keskustella yhtä vilkkaasti. Suomi on kehittynyt tasa-arvoisen koulutuksen kautta ja meillä on hyvät edellytykset koulutuksen tukemiseen – miksi siihen ei uskota?”, kysyi Suomen Unicefin pääsihteeri Pentti Kotoaro.

Haasteita toimintaan

Myös ehdotuksia konkreettiseen toimintaan esitettiin. Kepan toiminnanjohtaja Timo Lappalainen haastoi kaikki läsnäolijat käyttämään viikoittain kaksi minuuttia oman kansanedustajansa lobbaamiseen Toivo tulee talkoisiin -kampanjan verkkosivuilla.

Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen puolestaan tarjosi vaihtoehdoksi Ulkomaanavun Kumppaniksi ryhtymistä kahden euron viikkopanoksella, eli kahdeksan euron suuruisella kuukausilahjoituksella.

Ulkomaanavun hallituksen puheenjohtaja Markku Porvari kannusti eduskuntaa käsittelemään järjestöjen avustustyöhön tai humanitaariseen apuun kohdennettujen yrityslahjoitusten verovähennysoikeutta koskevaa aloitetta, jolla voitaisiin edistää yritysten osallistumista kehitystalkoisiin.

Apua tahdolla

Monet puhujat muistuttivat siitä, että kehitysyhteistyö ja heikompien auttaminen on moraalinen velvollisuus, joka koskee niin yhteisöjä kuin yksilöitäkin.

”Köyhyyskuilusta puhutaan paljon. Myös rikkaudella on rajansa, epätasa-arvoisessa maailmassa ei voida hyvin”, muistutti Changemaker-verkoston Marjo Tuovinen puheenvuorossaan.

”Politiikka on aina tahdon asia. Toivon, että sitä löytyy tässä yhteydessä”, summasi presidentti Ahtisaari tilaisuuden lopuksi.

Kirkon Ulkomaanavun, Suomen kuvalehden ja Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan Kaksi minuuttia kehitysavulle -tapahtuma järjestettiin sunnuntaina 15.3. Helsingin tuomiokirkossa. Tilaisuus oli osa järjestöjen yhteistä Toivo tulee talkoisiin -kampanjaa, jolla pyritään siihen, että Suomi pitäisi kiinni lupauksestaan nostaa kehitysyhteistyövaroja 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta vuoteen 2015 mennessä.

Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen, puh. (09) 1802 415, antti.pentikäinen@kirkonulkomaanapu.fi
Kampanjapäällikkö Petri Merenlahti, puh. 050 329 9976, petri.merenlahti@kirkonulkomaanapu.fi

Katso kuvia tilaisuudesta