”Jokaisessa uskonnossa on rauhan ja sovinnon sanoma”

SuomiAreenassa keskusteltiin uskonnon merkityksestä rauhanvälityksessä. Kestävää rauhaa ei synny vain papereita allekirjoittamalla, sanoo Ulkomaanavun Milla Perukangas.

”Voidaan rakentaa valtio ja rakenteita, mutta niin kauan kuin paikallinen väestö ei ole osa rauhanprosessia, ei ylätasolla allekirjoitettu sopimuspaperi tule merkitykselliseksi niille ihmisille, joille rauhaa tehdään”, sanoo SuomiAreenassa maanantaina puhunut Ulkomaanavun projektikoordinaattori Milla Perukangas.

Perukangas huomauttaa, että pitkittyneistä konflikteista kärsineissä maissa ihmisten luottamus viranomaisiin ja poliitikkoihin, jotka rauhanneuvotteluissakin istuvat, on usein heikkoa.

”Kun halutaan viedä yhteiskuntia eteenpäin ja rakentaa kestävää rauhaa, täytyy neuvottelupöytiin tuoda myös ruohonjuuritasolta ihmisten kokemus rauhasta”, Perukangas sanoo.

Perinteisissä yhteisöissä ihmiset yleensä luottavat paikallisiin uskonnollisiin ja perinteisiin johtajiin, joiden tuominen mukaan rauhanprosesseihin on äärimmäisen tärkeää. Yhtä tärkeää on ottaa nuoret ja naiset mukaan rauhanrakentamiseen. Ulkomaanavulla on pitkä kokemus työstä maailman hauraimmissa valtioissa, kuten Etelä-Sudanissa, Keski-Afrikan tasavallassa ja Somaliassa.

”Jokaisessa uskonnossa on rauhan ja sovinnon sanoma, jota voidaan hyödyntää kun pyritään rakentamaan rauhaa ja sovintoa konfliktin jälkeen.”

Kirkon Ulkomaanapu valittiin kesäkuussa yksimielisesti jatkokaudelle Uskonnollisten ja perinteisten toimijoiden rauhanverkoston sihteeristönä. YK pyysi Ulkomaanapua perustamaan rauhanverkoston vuonna 2013. Viime aikoina verkosto on tehnyt rauhanvälitystyötä esimerkiksi Libyassa.

Suomessa Ulkomaanapu ehkäisee radikalisaatiota Reach Out -hankkeen avulla, jossa Perukangas työskentelee. Hankkeen tarkoituksena on lisätä viranomaisten, uskonnollisten yhteisöjen ja järjestöjen välistä yhteistyötä radikalisaation ehkäisemiseksi sekä levittää tietoa väkivaltaisesta radikalisoitumisesta ilmiönä.

Rauhasta, rasismista ja radikalisaatiosta keskustelivat Perukankaan lisäksi SuomiAreenassa CMI:n Lähi-idän asiantuntija Hussein Al-Taee, Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala, sisäministeri Paula Risikko ja Lähetysseuran ulkomaantyön johtaja Rolf Steffansson.

Koko keskustelun voi katsoa MTV:n Katsomosta.