Jo yli 2 300 pakolaislasta on päässyt oppimaan Kreikassa Ulkomaanavun ansiosta

Eleonasin pakolaisleirillä Ateenassa asuvat 8-vuotias Fatima (ylhäällä) ja 11-vuotias Maryam oppivat tuntemaan toisensa Kirkon Ulkomaanavun koulutusaktiviteettien kautta.
Eleonasin pakolaisleirillä Ateenassa asuvat 8-vuotias Fatima (ylhäällä) ja 11-vuotias Maryam oppivat tuntemaan toisensa Kirkon Ulkomaanavun koulutusaktiviteettien kautta.

Kun Kirkon Ulkomaanapu aloitti toimintansa Kreikassa heinäkuussa 2016, oli maahan saapunut ennätysmäärä pakolaisia. Kreikkaan saapui vuonna 2016 noin 170 000 pakolaista, suurin osa heistä Syyriasta, Irakista ja Afganistanista. Joukossa oli arviolta yli 60 000 lasta.

”Silloin tilanne oli se, että monet Kreikassa olevista pakolaislapsista olivat olleet pois koulusta yli kaksi vuotta, monet pidempäänkin. He tarvitsivat äidinkielen opetusta ja tukea läksyjen tekemisessä, jotta kouluun palaaminen olisi heille helpompaa”, sanoo Ulkomaanavun Kreikan-tiimin johtaja Antti Toivanen.

Ulkomaanapu alkoi yhdessä paikallisten kumppaneiden kanssa järjestää lapsille päivätoimintaa, joka tukee lasten siirtymistä kreikkalaisiin kouluihin. Vuoden 2016 lopun ja alkuvuoden 2017 aikana yli 2 300 lasta osallistui erilaisiin Ulkomaanavun koulutusaktiviteetteihin. Lisäksi Ulkomaanapu on kouluttanut sekä kreikkalaisia että pakolaisyhteisöistä tulevia opettajia.

Kreikan hallitus teki viime syksynä päätöksen, että pakolaiset otetaan mukaan kreikkalaisten koulujen opetukseen, mutta monet pakolaislapset eivät vieläkään käy paikallista koulua. Ulkomaanavusta on tullut vajaassa vuodessa yksi suurimmista koulutustoimintaa järjestävistä järjestöistä Kreikassa.

”Sana leviää, että Ulkomaanavun opetustoiminta on laadukasta, joten vanhemmat haluavat lapsensa meidän opetuksemme piiriin. Tulemme tämän vuoden syksyyn mennessä tavoittamaan noin 15 prosenttia kaikista Kreikassa asuvista pakolaislapsista”, Toivanen sanoo.