Jesse Kaikuranta Sierra Leonesta: Koulutuksen merkitystä ei voi kyseenalaistaa

”Koulutuksen avulla uskomattomia raakuuksia kokeneet ihmiset saavat aidon mahdollisuuden uuteen elämään. Sen konkreettisuus pysäytti. Koulutuksen merkitystä ei voi kyseenalaistaa, se todella antaa mahdollisuuden uuteen alkuun”, Kirkon Ulkomaanavun lähettiläs, artisti Jesse Kaikuranta kertoo.

Voice of Finland 2012 -kilpailusta julkisuuteen ponnahtanut artisti vieraili Kirkon Ulkomaanavun ammattikouluissa Sierra Leonessa viime viikolla. Yksitoista vuotta kestänyt sisällissota Sierra Leonessa päättyi vuonna 2001. Raaka sota pakotti monet jättämään koulut kesken, ongelmana on nyt myös nuorisotyöttömyys.

Jesse Kaikuranta tapasi matkallaan muun muassa kampaajaksi opiskelevan miehen, Attila A. Kamaran. Perinteisesti naisten ammattiin opiskeleva Kamara haaveilee myös muusikon urasta. Hänen täyteen kirjoitettu sanoituskirjansa pienestä ihmisestä myllerryksen keskellä teki Jesse Kaikurantaan vaikutuksen.

Sierra Leonessa sotamuistojen keskellä elävät ihmiset jaksavat tukea toisiaan.

”Valitamme joskus aivan turhasta. Nämä kohtaamiset antavat perspektiiviä omaankin elämään. Ihmiset jaksavat hymyillä kaiken koetun kauheuden jälkeen”, Jesse Kaikuranta tiivistää.

Kirkon Ulkomaanavun tukemissa ammattikouluissa entiset lapsisotilaat, teiniäidit ja yksinhuoltajaäidit saavat uuden alun. Bon ja Zimmin kaupunkien koulutuskeskuksista tulee kampaajia, hitsaajia, ravintolatyöntekijöitä ja kankaanpainajia.

”Paikallisilla opettajilla on ehdottomasti perusasiat kunnossa – motivaatio ja käytännön taitotaso. Suomalaisen opettajakoulutuksen avulla voimme kuitenkin ehdottomasti tukea heitä työssään”, siviiliammatissaan laulunopettajana työskentelevä Jesse Kaikuranta sanoo.

Lauantaina 5.10. lanseerataan uusi vapaaehtoistyön verkosto Opettajat ilman rajoja. Ulkomaanapu aikoo lähettää suomalaisen opettajan kouluttamaan opettajia Sierra Leonen naapurimaahan Liberiaan jo ensi vuoden alussa.

Kirkon Ulkomaanapu valitsi artisti Jesse Kaikurannan lähettilääkseen edistämään kehitysmaiden lasten, nuorten ja naisten koulutusta. Oikeus koulutukseen on yksi Ulkomaanavun kolmesta strategisesta teemasta.

Aiemmin Kirkon Ulkomaanapu on nimittänyt lähettiläiksi valokuvaaja Meeri Koutaniemen ja muusikko Lauri Tähkän. Heidän erikoisalueensa ovat rauha ja toimeentulo.

Lisätietoja:
Eeva-Maria Laakso, markkinointiviestinnän koordinaattori, Kirkon Ulkomaanapu, p. 050 500 3653

Haastattelupyynnöt:
Satu Snellman, tiedottaja, Universal Music, p. 040 50 88 190

Lehdistökuvat Sierra Leonesta:
Eeva Suhonen, tiedottaja, Kirkon Ulkomaanapu, p. 0400 103 286