Jälkijäristykset aiheuttavat turvattomuutta Sumatralla

Villa Megan kylässä Padangin kaupungin eteläpuolella näytää ensin siltä, että vain muutamat talot ovat kärsineet pahasti viime viikon maanjäristyksessä. Mutta kun astuu taloihin sisään, maanjäristyksen tuhot ovat selvät. Tavarat ja huonekalut ovat lennelleet sinne tänne täydelliseksi sekasotkuksi.

Ihmiset elävät yhä jatkuvassa jälkijäristysten pelossa eivätkä uskalla nukkua sisällä. Melkein kaikki asukkaat ovat rakentaneet talonsa seinää vasten pienen katoksen, josta on tullut väliaikainen koti. Kokonaiset perheet ahtautuvat pieneen koloon, jossa on myös keittopaikka.

Pelko on oikeutettu. Myös viime yönä pieni järistys tärisytti aluetta.

”Lähes kaikista taloista asukkaat ovat muuttaneet ulos toivoen olevansa siellä paremmassa turvassa”, ACTin työntekijä Rebecca Young kertoo.

”Heidän täytyy vain asua näin kunnes talot on korjattu ja he ovat toipuneet järistyksen aiheuttamasta traumasta. Minäkään en haluaisi asua talossa, maaten yöllä tietämättä heräänkö siihen, että talo tärisee.”

Rebecca Young kertoo viisihenkisestä perheestä, joka asuu autossa, koska ei halua palata taloonsa. Yksi suurimmista tarpeista ovatkin suojapeitteet, varsinkin kun runsaat sateet ovat tulossa.

”Tapasin myös naisen, joka oli edelleen hyvin järkyttynyt. Kaikki hänen lapsensa yhtä teini-ikäistä poikaa olivat hänen kanssaan maanjäristyksen sattuessa. Poika palasi, mutta nainen ei ole pystynyt avaamaan pientä kauppaansa maanjäristyksen jälkeen. Hän tarvitsee aikaa rauhoittumiseen ja normaaliin elämään palaamiseen.”

ACTin jäsenjärjestöt jatkoivat maanantaina ruuan ja muiden avustustarvikkeiden jakamista erityisesti niillä alueilla, jotka eivät ole saaneet paljon muuta apua. Suojapeitteitä, mattoja, huopia ja ruokaa on jaettu ihmisille, jotka ovat menettäneet kaiken.

“Avun tarpeesta ei ole keskitettyä tietoa. Meidän on kirjaimellisesti kuljettava talosta taloon selvittämässä avun tarvetta. Kokonaiskuvan hahmottaminen tilanteesta on siksi vaikeaa”, Rebecca Young kertoo.