ACT-allianssi kehottaa Haitin hallitusta ottamaan vastuun jälleenrakennuksesta – ja kansainvälistä yhteisöä pitämään rahoituslupauksensa

Haitin tuhoisasta maanjäristyksestä on 12. heinäkuuta kulunut puoli vuotta. Maa toipuu hitaasti valtavista tuhoista. Monet ihmiset elävät edelleen samanlaisissa olosuhteissa kuin kuukausi järistyksen jälkeen. Hätäapuvaihe on kestänyt kauemmin kuin etukäteen odotettiin. Haasteena puoli vuotta maanjäristyksen jälkeen on pystyä aloittamaan maan jälleenrakennus ja samalla jatkaa hätäavun antamista.

Kirkollisten kehitys- ja humanitaarisen avun järjestöjen katto-organisaatio ACT-allianssi, johon kuuluu Suomesta Kirkon Ulkomaanapu, on avustanut yhteensä yli 341 000 ihmistä maanjäristyksen jälkeen. ACT-allianssi toimii yhteistyössä muiden kansainvälisten järjestöjen sekä paikallisten kumppanien kanssa.

”Koska paikalliset ja kansainväliset järjestöt ovat toimineet yhteistyössä, olemme pystyneet välttämään maanjäristyksen kaikkein pahimmat seuraukset. Nyt käytännössä kaikilla kotinsa menettäneillä ihmisillä on jonkinlainen suoja, etukäteen pelätyt tautiepidemiat eivät ole puhjenneet eikä ruokakriisiä ole tullut. Mutta sadat tuhannet ihmiset ovat edelleen erittäin vaikeassa tilanteessa, erityisesti ne, joilla ei ole kunnon suojaa hurrikaaneja vastaan”, ACT-allianssiin kuuluvan Luterilaisen maailmanliiton Haitin maaohjelman johtaja suomalainen Sylvia Raulo sanoo.

ACT-allianssi kehottaa Haitin hallitusta ottamaan vastuun jälleenrakennuksesta. Allianssi kehottaa myös kuuntelemaan Haitin kansalaisyhteiskuntaa ja haitilaisia itseään jälleenrakennuksen suunnittelussa ja toteuttamisessa. Se toivoo keskustelua hallituksen ja kansalaisyhteiskunnan välillä.

Maan jälleenrakennus tulee kestämään useita vuosia.

”ACT-allianssin jäsenjärjestöt haluavat muistuttaa kansainvälisiä rahoittajatahoja, että ne pitäisivät Haitille antamansa lupaukset. Monet näistä lupauksista ovat yhä lunastamatta”, Sylvia Raulo korostaa.

Kirkon Ulkomaanapu on toimittanut Haitiin hätäapuna mm. vedenpuhdistuslaitteita ja –tabletteja sekä perhe- ja koulutelttoja. Kirkon Ulkomaanapu on keskittynyt jälleenrakennustyössä koulujen käynnistämiseen. Ensimmäiset telttakoulut avattiin huhtikuun alussa ja tällä hetkellä kouluissa käy yhteensä noin 12 000 oppilasta. Uusia oppilaita ilmoittautuu kouluihin jatkuvasti.

Myös ensimmäisen pysyvän koulun rakentamisen valmistelutyöt ovat käynnissä. Se on suunniteltu toimimaan myös väestönsuojana katastrofitilanteissa.

Lisätietoja:

Luterilaisen maailmanliiton Haitin maaohjelman johtaja Sylvia Raulo +509 3458 2159
Kirkon Ulkomaanavun maakoordinaattori David Korpela +509 3900 5920
ACT-allianssin tiedottaja Maria Halava +509 3900 5237

Huom! Aikaero Haitiin on -8 tuntia.

Lue Kirkon Ulkomaanavun työstä Haitissa!