Iskut hidastavat Gazan avustuskuljetuksia

Israel sulki jälleen torstaina Gazan rajanylityspaikan Erezissa sen jälkeen, kun Gazasta ammuttiin raketti Israelin puolelle Sderotiin.
Keskiviikkoiltana israelilainen hävittäjä iski Rafahissa Gazan eteläosassa. Ilmavoimien mukaan iskun kohteena oli asevarasto.
Suurin osa Gazan humanitaarisesta avusta kulkee Karem Shalomin kautta, mutta avustusjärjestöille myös Erezin sulkeminen on aina takaisku. Sulut kestävät yleensä muutamasta tunnista vuorokauteen.
Gazan hauras tulitauko alkoi 11 päivää sitten.
– Gazan sisäpuolella liikkuminen on ollut tulitauon julistamisen jälkeen helpompaa. Meillä on kuitenkin edelleen suuria vaikeuksia sisään- ja ulospääsyssä. On vaikeaa antaa takeita ja seurata, missä kuorma-autot milloinkin ovat, kertoo Kirkon Ulkomaanavun kansainvälisen yhteistyöverkoston, ACT Palestine Forumin puheenjohtaja Liv Steimoeggen.
Avustusjärjestöt ovat valittaneet tilanteesta Israelille. Uuden henkilöstön sisäänpääsy on ollut hidasta, sillä lupamenettely kestää päiväkausia.
Avustusjärjestö CAREn tekemän kyselyn mukaan 89 prosenttia gazalaisista ei ole saanut minkäänlaista humanitaarista apua sen jälkeen, kun sotaisuudet alkoivat joulukuun 27.päivänä.
Ruokaa, lääkkeitä, vilttejä, polttoainetta 
ACT esitti tammikuun 16. päivänä jäsenilleen reilun 5,4 miljoonan dollarin vetoomuksen  hätä- ja humanitaarisesta avusta.
ACT, Kirkon Ulkomaanapu mukaan lukien, on sen jälkeen toiminut aktiivisesti. Avustuskuormissa on ollut lääkkeitä, energiapatukoita, maitojauhetta, säilykkeitä ja muita ruoka-aineita sekä vettä. Lisäksi Kirkon Ulkomaanavun yhteistyökumppanit ovat toimittaneet Gazaan muun muassa polttoainetta ja huopia.
ACT käynnistää lähiaikoina paikallisten järjestöjen ja UNICEFin kanssa psykososiaalisen tukiohjelman Gazassa. Suomesta asiantuntijaksi ohjelmaan saapuu kriisiterapeutti Päivi Muma.
Mika Hentunen/ Erez/Jerusalem